Belföld

A Kodak szabadalmi pert nyert a Sun ellen

Egy New-York-i szövetségi bíróság jogi csapást mért a Sun Microsystems-re azáltal, hogy úgy döntött: a Sun az Eastman Kodak több szabadalmát is megszegte, Java technológiájának kifejlesztetésekor.

A pénteki döntés drágának bizonyulhat a Sun számára, mikor a bíróság újabb ülésén felmérik az okozott kárt, ugyanis a Kodak jelezte: 1,06 milliárd dollárt fog követelni royalty-díjak formájában.

A Kodak 2002-ben kezdte a pereskedést, mert állítása szerint a Sun a Java programozási nyelvének kifejlesztésekor megszegte a Kodak 1990-es évek közepén bejegyzett három szabványát. A Kodak 1997-ben vásárolta meg a Wang Laboratories-tól az objektum-orientált technológiával kapcsolatos szabadalmakat. A Sun kezdetben fizetés nélkül elutasította a kérelmeket; de mivel a szabadalmak szoftver-fejlesztési technikákra is kiterjednek, ennek messzire nyúló következményei lehetnek, amelyek akár még a Microsoft.Net-jét is érinthetik majd.

A Sun és a Microsoft régóta versengenek, hogy a saját programnyelvüket fogadtassák el a web-alkalmazásokkal kapcsolatban, és az ilyen szabadalmi követelések mindkettőjükre veszélyt jelentenek. A Sun-nak még van lehetősége a fellebbezésre, és várhatóan véres csatát fog vívni a követelések ellen. Bár a cég nemrég zárt le egy 2 milliárd dollár értékű megállapodást a Microsofttal, még mindig küzd, hogy egyenesbe hozza mutatóit.

A Sun helyzetére nézve egy milliárdos kártérítés nemcsak a cégre, de minden más termékre is káros hatással lenne, amely a Java technológiát használja. A cég képviselőit nem lehetett utólérni hétfőn, hogy kommentálhassák az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik