Belföld

KarstadtQuelle: továbbra sincs megállapodás a dolgozókkal

A KarstadtQuelle német kereskedelmi konszern üzemi tanácsa és a ver.di szakszervezeti szövetség elutasította a tárgyalásokat a munkaidő meghosszabításáról a válságban levő cégnél.

Ugyanakkor közölték, hogy a foglalkoztatás biztosításáért, és a termelés helyben hagyásáért cserébe a szakszervezet kész a bértarifán kívüli juttatásokról lemondani. Ezt azonban a cégvezetés utasította el. A vezetés szerint a juttatási bónuszokról való lemondás “keveset hoz” és nem jelent alternatívát az átalakítással szemben.

Egy hete nagyszabású átalakítási programot hagyott jóvá a pénzügyi nehézségekkel küszködő német KarstadtQuelle áruházi lánc igazgató tanácsa, hogy a vállalatot ismét nyereségessé tegyék. A tervek szerint egyebek mellett eladnak 181 áruházból 77-et, s megválnak minden olyan érdekeltségtől, ami nem tartozik a cég alaptevékenységébe. Médiajelentések szerint a cég 100 ezer dolgozójából 8500 elbocsátására kerülhet sor.

Az átalakításnak köszönhetően a cég arra számít, hogy jövőre 135 millió euró lesz az adó és amortizáció előtti(EBTA)eredmény az egyszeri tételek nélkül, 2006-ban 380 millió EBTA-t vár a cég. Az idén az adó és amortizáció előtti veszteség 1,3-1,34 milliárd euró lesz az átalakítással járó kiadások miatt. A KarstadtQuelle árbevétele várhatóan 4,5-5 százalékkal leszalacsonyabb az idén a tavalyinál.

A KarstadtQuelle részvényeinek árfolyama kedden kora délután emelkedett a frankfurti értéktőzsdén a hétfői csökkenés után. A részvény 11,85 euró volt kedd délután, 1,98 százalékkal magasabb a hétfői 11,68 eurós zárónál. Január óta 39,85 százalékkal csökkent – 21,75-11,20 euró között mozgott -, egy év alatt 48,81 százalékkal lett olcsóbb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik