Belföld

Három amerikai tudósé a fizikai Nobel-díj

David J. Gross, H. David Politzer és Frank Wilczeck fedezte fel az anyag legkisebb építőelemeit összetartó úgynevezett erős kölcsönhatás egy különleges tulajdonságát. . Az erős kölcsönhatás a négy alapvető természeti erő egyike.

Három amerikai tudós – David J. Gross, H. David Politzer és Frank Wilczeck – kapta az idei fizikai Nobel-díjat a kvarkok világában elért komoly felfedezéseikért – jelentette be kedden Stockholmban a Nobel-bizottság.

Elméletüket 1973-ban fogalmazták meg, s ezzel jelentős mértékben hozzájárultak a kvantumfizika általános modelljének kidolgozásához.

Az általános modell azt írja le, hogy az anyag legkisebb alkotórészei miként kapcsolódnak egymáshoz. “Az anyagi világot felépítő legkisebb részecskékkel kapcsolatos munkájával, amely bemutatja: miként épülnek ezek a részecskék mindama dolgok köré, amit magunk körül látunk, és hogyan működnek, a három tudós közelebb vitte az emberiséget ahhoz, hogy sikerüljön kidolgozni a mindenre kiterjedő “általános elméletet”, a fizikusok réges-régi álmát” – hangsúlyozták a döntés indoklásában.


A 63 éves David J. Gross a kaliforniai Berkeley egyetem fizikusa, H. David Politzer Pasadenában a California Institute of Technology professzora, az 53 esztendős Frank Wilczek pedig a Massachusetts Intézet professzora. A Karolinska Intézet keretén belül működő bizottság által odaítélt díj 10 millió koronás (1,1 millió eurós) pénzjutalommal is jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik