Belföld

Felfedezték a magyarok a francia ingatlan-riviérát

Felfedezték maguknak a francia Riviérát a magyar ingatlanbefektetők és üdülni vágyók. A helyi lakásokra inkább a felső középosztályba tartozó honfitársaink vetettek szemet -írja a Világgazdaság keddi száma.

A horvát, a spanyol és az amerikaihoz képest szerényebb, de növekvő arányú azon magyar állampolgárok száma, akik Dél-Franciaországban, Provance-ban és a francia Riviérán vásárolnak ingatlant. A terület azonban nem reménytelen a hazai közvetítők számára, ezt jelzi, hogy új szereplő, az Otthon Centrum (OC) üzletága is fantáziát lát benne.

Aki csupán befektetési céllal vásárol, az éves átlagos hozamot 7–10 százalék körül várhatja. Ez ugyan elmarad például a spanyolországitól, ahol 15-18, esetenként 20 százalékot is elérhettünk az elmúlt években, de még mindig jóval túltesz a Magyarországon elérhető hasznon.

Az Agence de la Pinéde ügynökség budapesti irodavezetője Szép Ferenc évente néhány tucatnyi ügyféllel köt szerződést. Az első hónapokban arra számított, hogy a 100–200 ezer euró közötti, 1-2 szobás lakások iránt lesz nagyobb érdeklődés, s a drágább kategóriába (400–500 ezer euró) tartozóknál csak elvétve lesz üzlet. Éppen fordítva lett, inkább az utóbbiakat keresik. Szerinte e mögött az áll, hogy aki már rászánta magát és van legalább 10-15 millió forintja az induláshoz, az a legjobbat szeretné.

Szép Ferenc szerint a francia bankok könnyen adnak kölcsönt az uniós állampolgár magyaroknak. Megemlítette még, hogy a magyar- vagy a horvátországi gyakorlattal ellentétben, szinte kizárólag közjegyző és ingatlanközvetítő közreműködésével lehet ingatlant vásárolni, a tulajdonos és a vevő közvetlenül nem köthet üzletet. Ez biztonságosabbá teszi a tranzakciót mindkét fél számára – fűzte hozzá.

Más utat jár az Otthon Centrum üzletága, amely az egyik legnagyobb francia ingatlanfejlesztő céggel épített ki kapcsolatot, és egyelőre csak új építésű lakásokat kínál. A magyar társaság 10-20 új fejlesztésben közreműködik, és azt tapasztalja, hogy a legnépszerűbbek a 100–200 ezer euró közötti, 40–60 négyzetméteres apartmanok. Radó András üzletágvezető azt közölte, hogy még nem foglalkoznak használt lakásokkal, mert a nemrégen indult kapcsolatot szeretnék „bejáratni”, de a későbbiekben nem kizárt, hogy erre a piacra is belépnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik