Belföld

Lemondott az USA honvédelmi kiber-biztonsági főnöke

A múlt héten mindössze egy nap határidejű lemondással távozott az USA honvédelmi minisztériumának (DHS) kiber-biztonsági részlegének feje, Amit Yoran, mert szerinte a minisztérium alúlbecsüli a kiber-biztonságot.

Amit Yoran, aki 2003 szeptembere óta vezette a honvédelmi minisztérium National Cyber Security részlegét, az Associated Press egyik riportja szerint szerdán jelentette be, hogy csütörtökön távozik posztjáról. A honvédelmi minisztérium szóvivője pénteken megerősítette Amit Yoran lemondását. Yoran munkáját „értékes hozzájárulásként” jellemezte az ügynökség. A szóvivő cáfolta, hogy Yoran a kiber-biztonság fontosságának alulbecslése miatt távozott volna.

Yoran kevesebb, mint két év alatt a második biztonsági mogul, aki visszaadja kinevezését. Az előző év januárjában Richard Clarke, a Fehér Ház kiber-biztonsági szakértője távozott amiatt, ahogyan a Bush-kormányzat a kiber-biztonság témáját kezeli. Yoran ezzel szemben már csütörtökön szerepelt a Nezeti Kiber-Biztonsági Szövestég sajtótájékoztatóján, hogy az októberi hónapot az „Állami Kiber-biztonsági Tudatosság hónapjának” nyilvánítsa. „A magánvállakozások és a kormány együttműködése miatt a kibertér egyre biztonságosabbá válik” — nyilatkozta Yoran a washingtoni sajtótájékoztatón.

A szoftveripar csalódott Yoran lemondása miatt. Ez visszavethetné a honvédelmi minisztériumnak a kibertér biztonságossá tételére erőfeszítéseit. „A Fehér Ház 2003 februárjában közzétette a kibertér biztosításáról szóló stratégiáját, amelyet egy, a honvédelmi minisztériumon belüli erős vezér-egyéniség nélkül az elporosodás veszélye fenyeget. Attól félünk, hogy Yoran lemondása késedelmet fog okozni stratégiánk megvalósításában. Nagyon fontos lenne, hogy mihamarább kinevezzenek egy erős vezért, aki képes továbbvinni az ügyünket.” – nyilatkozta Douglas Goodall, a RedSiren IT-biztonsági cég elnöke és vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik