Belföld

Újra termel a Mátrai Erőmű négyes blokkja

Újra áramot termel a Mátrai Erőmű Rt. 212 megawatt teljesítményű IV-es blokkja - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a társaság sajtószóvivője.

Az áramtermelő egységet vasárnap 11 órakor indították újra, a begyújtásához szükséges olajellátó rendszer helyreállítását követően – közölte Korcsog Béla.Hozzátette: mindez azt jelenti, hogy a 212 megawattos V-ös blokkon kívül, valamennyi stabilan üzemel, vagyis az erőmű öt blokkja közül két 212 megawattos és két 112 megawattos termeli az áramot.

Az V-ös blokkot, amelynek október 1-jén felrobbant az expander tartálya, a tervek szerint október 11-én, a technológia helyreállítása után indítják újra – mondta Korcsog Béla.Október 1-jén a gőz nyomásának levezetésére szolgáló, úgynevezett expander tartály robbant szét a Mátrai Erőmű Rt. V-ös blokkjában; személyi sérülés nem történt. A robbanás nyomán ugyanakkor leállt az áramtermelés az erőmű, egyenként 212 megawatt teljesítményű IV-es és V-ös blokkjában.
A robbanás okozta technológiai kár helyreállítása becslések szerint mintegy 100 millió forintba kerül, a termeléskiesés miatt pedig 250 millió forintnyi árbevétel marad el.


A Mátrai Erőmű Rt. 7 milliárd 46 millió forint adózott nyereséggel zárta a 2003-as üzleti évet. A cég 2004-re szóló üzleti tervében a tavalyival azonos szintű energiatermelés mellett, a piaci verseny élesedése miatt alacsonyabb, 6,1 milliárd forint nyereség szerepel.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik