Belföld

A HSBC is tulajdonos a BorsodChemben

A HSBC Bank plc összesen 12,97 százalékos feltételes befolyással bír a kazincbarcikai vegyipari társaságban, a Borsodchem Rt.-ben. A londoni bank ezt a Magyar Tőkepiacban, hétfőn tette közzé.

Az HSBC Bank plc szeptember 8-án kötött szerződés alapján szerezte meg a 7,72 százaléknyi feltételes tulajdont, majd a múlt pénteken megtörtént zártkörű részvényjegyzés során további 5,25 százalék feltételes tulajdonhoz jutott.

Az HSBC Bank szeptember 30-án jegyzési garanciáról szóló szerződést írt alá a BorsodChem Rt.-vel és a Vienna Capital Partners (VCP) csoport két tagjával, amelynek értelmében a zártkörű jegyzés opciós részvénycsomagját, 4 millió darab, egyenként 202 forint névértékű részvényt a bank kölcsönvesz és a zártkörű kibocsátás zárásától, október 5-től számítva 30 napon belül dönt a részvény csomag esetleges megvásárlásáról.

A VCP csoport – a VCP Industrie Beteiligung AG (VCPI) és a CE Oil and Gas Beteiligung und Verwaltung AG (CEOG) – pénteken zártkörben, részvényenként 1.850 forintos áron 47,7 millió részvényt adott el nemzetközi és hazai intézményi befektetőknek, és további 4 millió darabra túljegyzési opciót biztosított az HSBC Bank plc-nek, a kibocsátás szervezőjének.

A tranzakció zárása után a 15,39 milliárd forint jegyzett tőkéjű BorsodChemben a VCP csoport 91,5 százalékos tulajdona 23 százalékra csökken.

A vegyipari cég részvényesei – az alaptőkén felüli vagyon terhére – 1,28 milliárd forint dolgozói részvény kibocsátásáról döntöttek. Az HSBC Bank plc és a BorsodChem és a BorsodChem dolgozói még aznap aláírták azt a háromoldalú szerződést, amely szerint az HSBC Bank plc haszonélvezetet szerez az alaptőkeemelésből származó dolgozói részvények szavazati jogán. A két lépcsőben, 2006-ban és 2007-ben kibocsátandó dolgozói részvények névértéke 202 forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik