Belföld

Blairt és Schrödert várja Magyarországra Gyurcsány

Magyarország öt kontinens tizennégy vezetőjét, köztük, Tony Blairt és Gerhard Schrödert hívta meg kétnapos tanácskozásra, hogy a Haladó Kormányzás című csúcstalálkozón megvitassák nézeteiket.

A Haladó Kormányzás szervezet honlapjáról kiderült, hogy a találkozóra Tony Blair brit miniszterelnök és Gerhard Schröder német kancellár mellett meghívták az argentin, chilei, dél-afrikai lengyel köztársasági elnököt, a cseh, etióp, kanadai, dél-koreai, román, spanyol, svéd, és új-zélandi, miniszterelnököt is.

Az internetes oldalról kiderül az is, hogy a Haladó Kormányzás mozgalom egyik első nagyobb találkozója 1999. április 25-én volt, amelyen Bill Clinton az Egyesült Államok akkori elnöke kerekasztal-beszélgetést vezetett a XXI. század haladó kormányzásáról. A résztvevők Tony Blair, brit miniszterelnök, Gerhard Schröder, német szövetségi kancellár, Wim Kok, holland miniszterelnök és Massimo D’Alema, olasz miniszterelnök voltak.

A baloldali értékeket valló vezetők csúcstalálkozói arra tesznek kísérletet, hogy balközép vezetők közösen, kényelmes és informális keretek között gondolkodjanak együtt, olyan környezetben, ami lényegesen eltér a nemzetközi csúcstalálkozók formális struktúrájától és légkörétől.


A cél idén az lesz, hogy a vezetők kicseréljék gondolataikat, tapasztalataikat, illetve legjobb gyakorlataikat, és ezáltal progresszív megoldásokat dolgozhassanak ki azokra a problémákra, amelyekkel a világ minden országának állampolgárai küzdenek.

A csúcstalálkozó október 14-én, csütörtökön kezdődik és október 15-én, pénteken zárul, a vezetők közös nemzetközi sajtótájékoztatójával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik