Belföld

Négy agrárcégét értékesítené az ÁPV

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) ismét meghirdeti az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt., a Komáromi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Rt., a Bácsalmási Agráripari Rt. és a Tokaj Kereskedőház Rt. értékesítését - közölte az ÁPV Rt.

A döntést az ÁPV Rt. igazgatósága csütörtöki ülésén hozta meg – derül ki a közleményből.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. még tavasszal döntött tíz agrártársaság eladásáról. A tízes listán szerepelt az Abaúj Charolais Rt., a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt., a Komáromi Mg. Rt, az Alcsiszigeti Mg. Rt., az Enyingi Agrár Rt., a Bácsalmási Agráripari Rt., a Szerencsi Mg. Rt., a Bólyi Mg. Rt., a Hód-Mezőgazda Rt. és a Tokaj Kereskedőház Rt.

A tíz agrártársaság értékesítéséből az állami vagyonkezelő vezérigazgatójának előzetes becslése szerint 15-20 milliárd forintnak kellett volna befolynia az ÁPV Rt. kasszájába. A meghirdetett tíz agrárcég közül végül is hat társaság kelt el, amelynek értékesítéséből 12 milliárd forintos bevételhez jutott az ÁPV Rt.

Az el nem kelt és ismét meghirdetett agrártársaságok közül 17 Tokaj-hegyaljai település szerette volna térítésmentesen megszerezni a Tokaj Kereskedőház Rt.-t. Az önkormányzatok kérelmét előbb az ÁPV Rt. utasította el, ennek felülvizsgálatát Medgyessy Pétertől kérték a települések. Ám a Miniszterelnöki Hivatalból lényegében ugyanazt a választ kapták, mint az ÁVP Rt.-től. Jelezték nekik, hogy a pályázók közül az ÁPV Rt. választ majd, ugyanakkor figyelembe veszi a cég által jelenleg is képviselt értékek megőrzését. A Tokaj-hegyaljai települések ugyanakkor nem adták fel tervüket, mert, mint legutóbbi, szeptember elejei sajtótájékoztatójukon ismertették, az ügyben Gyurcsány Ferencet is megkeresték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik