Belföld

AUTÓKUT Rt.: véget ért az autóbuszok passzívbiztonságával foglalkozó munkaértekezlet

A témában szeptember 23-24-én tartott munkaértekezletet az AUTÓKUT Rt. és a Gépipari Tudományos Egyesület közösen szervezte. Az Európai Unió 6. Keretprogramban megszervezett Advanced Passive Safety Networknek (APSN) az AUTÓKUT a résztvevője. Ezen túlmenőleg az AUTÓKUT Rt. mind magyarországon, mind Európában a passzívbiztonsági vizsgálatok kidolgozásának illetve végrehajtásának egyik vezető szakintézménye.

Az APSN terv legfőbb célkitűzése a nemzeti és a nemzetközi előírások kidolgozásának előmozdítása, azok szinkronításának megteremtése a járművek passzív biztonsága területén. Ehhez baleseti elemzést és adatgyűjtést, vizsgálati és szimulációs módszerek kidolgozását, a balesetállóság javítását célzó konstrukciós módszerek fejlesztését tervezik. Genfben – az ENSz-EGB keretein belül – pedig a nemzetközi járműelőírások kidolgozása és továbbfejlesztése folyik.
A workshop, úgyis mint műhelymunka nagyon alkalmas egyes konkrét szakmai kérdések részletes megbeszélésére, feldolgozására, a különböző ismeretek, vélemények összehozására és ezentúl a témával foglalkozó szakemberek személyes kapcsolatainak kiépítésére.
A kétnapos munkán a következő témák kerültek megvitatásra.
Az autóbuszok borulással szembeni biztonsága:
a) új baleseti elemzések, statisztikák;
b) a jelenleg érvényes EGB 66. számú -a tetőszilárdság vizsgálataival foglalkozó – előírás továbbfejlesztésének lehetőségei és indokoltsága;
c) a járműborulás számítógépes szimulációja;
Az autóbuszok homlokütközése:
a) baleseti elemzések, statisztikák, sérülési mechanizmusok;
b) az új előírások szükségessége és lehetősége;
c) a homlokütközés számítógépes szimulációja
Az autóbuszok tűzesetei, tűzbiztonsága:
a) a tűzesetek elemzése, statisztikák;
b) menekülés tűz esetén.
A kétnapos megbeszélésen cseh, francia, német, spanyol és természetesen magyar résztvevők voltak jelen, amelynek eredményei közül kiemelésre érdemes, hogy
– új ismeretségek, kapcsolatok jöttek létre;
– a résztvevő szakemberek a kapott információkat további munkájuk során felhasználhatják;
– az elhangzott előadások CD-re kerülnek s a résztvevők természetesen megkapják azt. Ám bárki, aki a téma iránt érdeklődik megkaphatja a CD-t a következő címre írt, “passzívbiztonság CD” tárgyú e-mail megküldése és kb. október közepe után: test@autokut.hu.
Végül okvetlenül meg kell említsük, hogy a munkaértekezlet sikerében igen nagy szerepe volt az AUTÓKUT Rt. volt régi munkatársának, az Ikarusbus Rt. volt főmérnökének, a GTE egyik motorjának és a szakterület ENSz-EGB-n belüli szakcsoportja alelnökének Dr. Matolcsy Mátyás munkájának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik