Belföld

Megválasztották Gyurcsányt

Szerda este, tízórás vitát követően a kormánypártok igen szavazataival az Országgyűlés elfogadta az új kormány programját, és ezzel Gyurcsány Ferencet kormányfőnek. Véget ért a rendszerváltás utáni első kormányválság.

A várakozásoknak megfelelően 19 óra 50 perckor szavaztak a képviselők a kormányprogramról, s ezzel a kormányfő személyéről. A képviselők 197 igen, 12 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el a kormányprogramot, és választották ezzel Gyurcsány Ferencet a harmadik köztársaság hatodik miniszterelnökévé.



Megválasztották Gyurcsányt 1

Fotó: MTI


A tízórás vita során felmerült kérdésekre válaszolva, a szavazás előtt Gyurcsány elmondta: egyensúly lesz, mert nem lesz hierarchia a kormány gazdaság- és társadalompolitikája között. Ugyanis az igazságtalansághoz vezetne. A kormányfő ezt az igazságosabb közteherviselés révén tartja megvalósíthatónak.

Mindehhez a fedezetet a szilárd és fenntartható gazdaság jelenti majd, ahol mind többeknek teremtenek munkát. Munkahelyet teremteni ugyanis, úgymond, igazi baloldali teljesítmény. Megtartani a megteremtett munkahelyeket pedig kihívás, és ők készek megfelelni ennek a kihívásnak – tette hozzá Gyurcsány.


Az új miniszterelnök egyelőre nem nevezte meg kormánya tagjait. De ezzel legfeljebb csütörtökön fél kettőig várhat, mert két órától kezdődnek a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatásai. A nagy titkolózással készülő kormánynévsorról reggel a szocialista, majd a szabaddemokrata párttal is egyeztetni fog. Ezt megelőzően, még ma éjszaka, Gyurcsány tárgyal a kiszemelt tárcavezetőkkel.


A nap krónikája:

A miniszterelnök-jelölt expozéjával néhány perccel reggel 8 óra után megkezdődött a kormányprogram vitája az Országgyűlésben. A képviselők összesen 600 percben fejthették ki véleményüket a programról, amit Gyurcsány Ferenc felszólalása zárt.







A romakérdésről
Érdekes vita alakult ki a legnagyobb hazai kisebbség ügyében, amelyet az robbantott ki, hogy Gyurcsány Ferenc egy lovári nyelvű mondatot is expozéjába foglalt. “Zhanav ke jekh Ungriko them si: le romengo thaj gazhengo them” – mondta, ami magyarul azt jelenti: egy Magyarország van, romák és magyarok közös országa. Ezt az után mondta, hogy leendő kormánya esélyteremtési törekvéseiről szólt, a romák beilleszkedésének elősegítéséről az oktatás, a munka, az egészségügy és a kultúra területén. Érdekes módon ezen éppen a roma Farkas Flórián fideszes képviselő háborodott fel, aki kifejtette: a kormány cigánypolitikája már elcigányosodott, azt Gyurcsány Ferenc folklorizálni akarja, és az efféle kijelentések csupán PR-fogásnak minősülnek.

Gyurcsány beszéde

A kijelölt miniszterelnök a parlamenti vita nyitóbeszédében elmondta: az új kormány programja az igazságos közteherviselés programja, amelynek alapértéke az igazságosság. A Lendületben az ország című dokumentumból a politikus az otthonteremtési támogatást, a családi adókedvezményeket, a munkahelyteremtést, az autópálya-építést, a vidék felzárkóztatását, a mezőgazdaság modernizálását, az európai uniós források felhasználását és a diszkrimináció elleni küzdelmet emelte ki.

A jövőre vonatkozóan kijelentette: a leendő kormány soha nem lesz döntésképtelen, de azt nem tudja megígérni, hogy mindig mindenkinek tetsző döntést fog hozni. Elmondta azt is: nem fogadja el azt a “munkamegosztást”, hogy a bevételekért a kormány felel, míg az ellenzék csak a kiadásokról beszél. Szólt arról, hogy a családi adókedvezményt teljes egészében eddig csak a legtehetősebbek tudták igénybe venni, kormánya azonban egyenlő esélyt kíván adni a gyermekeknek.

Úgy fogalmazott, hogy a befektetési célú lakásvásárlás helyett a 30 év alatti fiatalok lakáshoz jutását akarja segíteni a kormány. Kijelentette: kormánya politikájában központi helyen a munkahelyteremtés áll.
Megválasztották Gyurcsányt 10

Fotó: MTI

Beszélt arról, hogy az elmúlt időszakban több mint 100 ezer munkahely szűnt meg, de kijelentette: egy fejlődő országban, ahol egy gyár bezár, a helyén két másik alakul. Hangsúlyozta: ösztönözni kívánják a beruházásokat, valamint a pályakezdők, a gyesről, gyedről visszatérő anyák és apák, továbbá az 50 év felettiek foglalkoztatását.

Magyarország európai uniós csatlakozása kapcsán többek között kijelentette, hogy 2010-ben Magyarországon euróval fogunk fizetni, és kormánya olyan programot fog folytatni, ami ezt lehetővé teszi, és támogatja. Mint mondta, a kormány minden tervére, azaz az adócsökkentésre, a nyugdíjemelésre, a kórházfelújításra, a bérlakásépítésre, a tömegközlekedés fejlesztésére a növekvő gazdaság ad fedezetet. “Szilárd egyensúlyra alapozott, egészséges szerkezetű, fenntartható növekedéssel akarjuk megerősíteni a gazdaságot. Ehhez mértéktartó költségvetési politika kell, független, de együttműködő monetáris politika” – mondta még Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc köszönetet mondott Medgyessy Péter miniszterelnöknek azért, amit az ország, a nemzet érdekében tett, és felkérte, továbbra is segítse Magyarország érdekeinek érvényesítését. Elődje kormányának érdemeit méltatva kiemelte a külpolitikát, amely szavai szerint elismertséget szerzett.







Vita az utakról
“Az esély autópályán érkezik” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: el akarja érni, hogy Északkelet-Magyarországon, a Dél-Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon is jó utakon lehessen közlekedni. Mint mondta, kormánya a hosszú távú fejlődés érdekében elkészíti a második Európa Tervet, amely a következő 7-12 év programját tartalmazza. Felszólalt Csillag István is, aki a délelőtt folyamán felajánlotta lemondását az SZDSZ ügyvivő testületének ülésén, amit a párt el is fogadott. Áder János a Fidesz részéről újfent számon kérte a két évvel ezelőtt beígért 800 kilométernyi autóutat, amiből véleménye szerint csak negyedannyi tud elkészülni a ciklus végéig. Emiatt – tette hozzá – legalább utolsó napján önkritikát kellett volna gyakorolnia a leköszönő miniszternek.

Vezérszónokok

A kijelölt miniszterelnök expozéját a frakciók vezérszónokainak felszólalása követte 20-20 percben. Az MSZP frakcióvezetője a nemzet, a köztársaság és a baloldal hármasságának megvalósulását hangsúlyozta. “A kormányprogram a nemzeté, mert tűrhetetlennek tartja a társadalmi árkokat és különbségeket; a köztársaságé, mert közös ügy az ország számára; és olyan baloldali program, amely összeegyeztethető a liberális értékekkel” – hangsúlyozta Lendvai Ildikó. Kitért arra, hogy a kormányprogram erősíti a szolidaritást és a versenyt, középpontba helyezve a munkahelyteremtést.

Áder János, a Fidesz vezérszónoka viszont azt mondta, az elmúlt 14 év legsilányabb kormányprogramját tette le az asztalra Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök. Közölte: a kormányprogram címével ellentétben az ország nem lendületben, hanem lejtmenetben van, és a lendület legfeljebb a két évvel ezelőtt tett ígéretek be nem tartásának folytatására vonatkozhat. “Csak nem arról van szó, hogy a zsákmánypárt aktivizálódik? Lehet, hogy létezik egy üzleti terv az ország kiárusítására?” – tette fel a kérdést a Fidesz frakcióvezetője, aki keményen bírálta a privatizációra vonatkozó terveket.

A Szabad Demokraták Szövetségének elnöke az esélyegyenlőség megteremtését és a versenyképesség javítását hangsúlyozta. Kuncze Gábor szerint a jobb élet elérésének kulcsa a versenyképes gazdaság, és ez a téma a kormányprogram szerkezetében első helyen szerepel. A Magyar Demokrata Fórum részéről Dávid Ibolya arra kérte a kijelölt miniszterelnököt, hogy ne vezesse be az árfolyamnyereség-adót, mert az lassítja a polgárosodást, igazságtalanul megsarcolja a középosztályt, és visszaveti a magyar tőzsde fejlődését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik