Belföld

Az európai cégek ötöde tervez kiszervezést

Európa vezető cégeinek közel egyötöde tervezi kiszervezni vagy áthelyezni bizonyos tevékenységeit más, olcsó bérű országokba. Közép- és Kelet-Európa kedvelt helyszín - áll a Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B) ingatlancég éves felmérésében.

Az ötszáz cég megkérdezésével végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a legnagyobb európai cégek 18 százaléka tervezi tevékenységeinek kihelyezését. Közép- és Kelet-Európa után India és Kína a legnépszerűbb irány.

A vizsgálat vezetője szerint a 21. század cégvilága mozgékony. Az európai városoknak tudatában kell lenniük ennek, hogy kedvezőbb körülményeket teremtsenek a már meglévő beruházások megtartására.

Harminc európai várost felölelő rangsorban – tavalyhoz hasonlóan – London áll az élen, mint legkedveltebb üzleti helyszín. A második Párizs, a harmadik Frankfurt ugyancsak a tartva tavalyi helyezést. A harminc város közül a legkevésbé keresettnek a norvég főváros, Oslo bizonyult.

A megkérdezettek 64 százaléka szerint London a legfontosabb európai pénzügyi központ. Tavaly a cégeknek csak 56 százaléka vélte így.

A városok rangsorát 12 tényező – köztük a távközlési, kapcsolattartási, közlekedési lehetőségek, a költségek, az életminőség, a piacokhoz való hozzáférés – eredőjeként állították fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik