Belföld

McAfee AVERT: elérte a százezret a vírusok és fenyegetések száma

Az elemzés szerint tovább növekszik a vállalkozásokat és az egyéni felhasználókat támadó fenyegetések száma.

A McAfee AVERT biztonsági szakértői csapata szeptember tizenötödikén detektálta a százezredik fajta fenyegetést, egy Sdbot variánst, amely ellen az aznap kiadott McAfee AVERT 4391-es DAT (vírus-adatbázis) fájlok már védelmet nyújtanak. Bár az AVERT jelentése szerint a biztonsági kérdések tudatos megközelítése egyre elterjedtebb, a hackerek és a rosszindulatú kódok szerzői számos új módot találnak a számítógépek, globális vállalati hálózatok sőt a kézi számítógépek megfertőzésére.

A McAfee AVERT kutatása kimutatta, hogy a fenyegetések számának drámai növekedése elsősorban az úgynevezett „BOT”-ok magas száma miatt. A BOT egy vírus-szerű fertőzés, amelyet egy távoli számítógép, hálózat vagy egyén irányít. A másik legjelentősebb növekedés a 32-bites féregfertőzések terén mutatkozik, amilyenek a Netsky, Bagle és a Lovegate voltak. A férgek hagyományosan olyan vírusok, amelyek saját maguk terjesztésével fertőznek, gyakran email-en keresztül.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy a vírusok, trójaiak és egyéb fenyegetések száma radikálisan megnőtt az előző év óta. Míg a McAfee AVERT 2003-ban összesen huszonkétezer új fenyegetést vett fel biztonsági adatbázisába, 2004 közepén túl már tizenötezer az idén felfedezett fenyegetések száma, amely az év végére várhatóan jócskán meghaladja majd a tavalyi mennyiséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik