Belföld

8500 dolgozójától válik meg a KarstadtQuelle

Nagyszabású átalakítási programot hagyott jóvá a pénzügyi nehézségekkel küszködő német KarstadtQuelle áruházi lánc igazgató tanácsa, hogy a vállalatot ismét nyereségessé tegyék.

A tervek szerint egyebek mellett eladnak 181 áruházból 77-et, s megválnak minden olyan érdekeltségtől, ami nem tartozik a cég alaptevékenységébe – jelentette be kedden Christoph Achenbach, a társaság elnöke. A létszámleépítésről nem közölt adatokat, korábbi médiajelentések szerint a cég 100 ezer dolgozójából 8500 elbocsátására kerülhet sor.

A vállalat igazgató tanácsa a szanálási terv elfogadása mellett jóváhagyta az új pénzügyi igazgató, Harald Pinger kinevezését, aki október 1-jétől tölti be ezt a posztot.

Achenbach tájékoztatása szerint a szanálási program végrehajtásának költségei 1,37 milliárd euróra rúgnak.

Az átalakításnak köszönhetően a cég arra számít, hogy jövőre 135 millió euró lesz az adó és amortizáció előtti(EBTA)eredmény az egyszeri tételek nélkül, 2006-ban 380 millió EBTA-t vár a cég.

Az idén az adó és amortizáció előtti veszteség 1,3-1,34 milliárd euró lesz az átalakítással járó kiadások miatt. A KarstadtQuelle árbevétele várhatóan 4,5-5 százalékkal lesz alacsonyabb az idén a tavalyinál.

A KarstadtQuelle részvényeinek árfolyama a szanálási terv bejelentésének hírére kedden délelőtt emelkedett a frankfurti értéktőzsdén a hétfői csökkenés után. A részvény 13,70 euró volt kedd délelőtt, 3,16 százalékkal magasabb a hétfői 13,28 eurós zárónál. Január óta 30,46 százalékkal csökkent – 21,75-12,18 között mozgott -, egy év alatt 39,65 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik