Belföld

Megszületett a kormányprogram

A koalíciós pártok az alapvető kérdésekben megegyeztek, már csak apróbb módosításokat tesznek rajta - mondta Kovács László és Kuncze Gábor pénteken, az egyeztetést követően.

Kovács László, MSZP elnöke sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a programról csak azt követően adnak tájékoztatást, ha azt a pártok megfelelő szervei, azaz az elnökség, a frakció és a választmány jóváhagyta. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke közölte: nincs akadálya, hogy hétfőn kiosszák a programot a parlamentben, szerdán lefolytassák a vitáját és szavazzanak a miniszterelnökről.

Az MSZP elnöke elmondta, hogy a két párt közötti koalíciós egyeztetések befejeződtek, a délelőtt folyamán már csak “a kisebb jelentőségű, inkább csak megfogalmazásban gondot okozó kérdéseket egyeztetjük, külön-külön az adott terület felelősei”. “Ma délelőtt, rövid idő alatt a végső egyetértés is létre fog jönni” – hangsúlyozta. Példaként említette, hogy a külpolitikai fejezetet Szent-Iványi István SZDSZ-es ügyvivő, európai parlamenti képviselő fogja “kezelésbe venni”, erre azonban mindössze fél órát szánnak.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterek névsorát mikor hozzák nyilvánosságra, Kovács László úgy válaszolt: csak akkor, ha a pártok illetékes szervei ezt megtárgyalták, és lezajlott a koalíciós pártok közötti végső egyeztetés.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke közölte: nincs akadálya, hogy hétfőn kiosszák a programot a parlamentben, szerdán lefolytassák a vitáját és szavazzanak a miniszterelnökről. “Nincs már elvi kérdésben vita a kormányprogramot illetően, bizonyos pontosítások szükségesek, stilizálás szükséges, ez azt jelenti, hogy kellő időben nyomdába kerül az anyag és hétfőn, (…) amikor a köztársasági elnök úr felkér valakit kormányalakításra, azonnal a program kiosztható lesz” – mondta.

Kuncze Gábor elmondta: az SZDSZ ügyvivői testülete és frakciója egy korábbi szövegváltozatot már megtárgyalt, az országos tanács szombaton vitatja meg a kormányprogramot.

A koalíciós egyeztetésen a szocialista oldalt Gyurcsány Ferenc mellett Kovács László, Hiller István, Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Kiss Péter és Gál J. Zoltán képviselte. Az SZDSZ képviseletében Kuncze Gábor, Fodor Gábor, Horn Gábor, Szent-Iványi István és Pető Iván tárgyalt.

A kormányprogram-tervezetet a miniszterelnök-jelölt pénteken bemutatja a kormánynak, majd jövő hétfőn benyújtja a köztársasági elnöknek, miután megkapta a kormányalakítási megbízást. Az Országgyűlés szeptember 29-én folytatja le a program vitáját és még aznap szavaz is róla. Ezt követően nevezi meg a miniszterelnök kormányának tagjait és kezdeményezi bizottsági meghallgatásukat. Az új kormány ünnepélyes eskütételére október 4-én kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik