Belföld

Növelte vállalásait az EBRD

Az idei első félévben 16 százalékkal növelte új hozzájárulásainak értékét a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amelynek adózott nyeresége több mint a kétszeresére nőtt.

A kelet-európai gazdasági átalakulás finanszírozására 13 éve alakult pénzintézet a csütörtökön közölt adatok szerint az év elejétől június 30-áig 1,43 milliárd euró értékben hagyott jóvá új hiteleket és befektetéseket a tevékenységi körébe tartozó 26 közép- és kelet-európai országnak, beleértve az egykori szovjet térséget.

A tavalyi azonos időszakban jóváhagyott új vállalások értéke 1,23 milliárd euró volt.

A tényleges folyósítások értéke az idei első félévben a tavalyi azonos időszakban kifizetett 861 millió euróról 1,52 milliárd euróra nőtt; ez 42 beruházási program között oszlott meg.

A bank adatai szerint az általa támogatott fejlesztési programok kereskedelmi forrásokból további 4,3 milliárd eurót mozgósítottak; a magánszférából érkező társfinanszírozások értéke a tavalyi első félévben 1,7 milliárd euró volt.

Az EBRD tartalékolás utáni idei első félévi nettó eredménye 189,8 millió euró volt az egy évvel korábbi 84,3 millió euró után. A veszteségekre félretett tartalék értéke 20 millió euróra csökkent a tavalyi azonos időszakban tartalékolt 26,7 millió euróról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik