Belföld

Gyurcsány szerint nem volt kormányválság

Nincs és nem is volt kormányválság, a kormányzóképesség egy pillanatra sem volt veszélyben, a kormányzó pártok döntöttek úgy, hogy átalakítják a kormányt, új kormányfőt jelölnek - mondta Gyurcsány Ferenc szerda este egy rádióinterjúban.

A miniszterelnök-jelölt elmondta: ma is érvényesnek tartja a nemzeti közép alapgondolatát, amelynek fontos üzenete, hogy a kormánynak az ellenzék pártjai a riválisai, nem az ellenzéket támogató szavazók.

“Lendületesebb politizálással mozgásba kívánjuk hozni Magyarországot” – mondta miniszterelnök-jelölt az InfoRádió Aréna című műsorában. Kijelentette, hogy nincs és nem is volt kormányválság, a kormányzóképesség egy pillanatra sem volt veszélyben, a kormányzó pártok döntöttek úgy, hogy átalakítják a kormányt, új kormányfőt jelölnek. A szocialista politikus elmondta: ma is érvényesnek tartja a nemzeti közép alapgondolatát, amelynek fontos üzenete, hogy a kormánynak az ellenzék pártjai a riválisai, nem az ellenzéket támogató szavazók. A kormány felelősséggel tartozik az ellenzék szavazói iránt is – tette hozzá.

A miniszterelnök-jelölt ugyanakkor határozottabban képzeli el ennek képviseletét, hogy ne oldódjon fel ebben a felelősségvállalásban a kormánypártok értékrendje. “Bátor, karakteres kormányzásra van szükség, legyenek egyértelműbbek, melyek azok a társadalmi eszmények, amelyek vezérelnek bennünket” – szögezte le a Gyurcsány Ferenc.

A gazdaságról szólva a miniszterelnök-jelölt elmondta: azon az úton fog tovább menni, amit 2003 második félévétől, 2004 elejétől járnak. A növekedés fenntartása az egyensúlyi pálya megtartásával történjen. “Megyünk az egyensúly felé rendületlenül, csendben, megszorítások nélkül, az ellenzék nagy bánatára, mert állandóan megszorításokat, csomagokat kiáltanak” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A költekezésnek gátat kell szabni, ha van 100 forintunk, abból tartósan nem szabad 105-öt, 106-ot elkölteni. Pedig 2001 óta folyamatosan ez történt, és ebben nem volt különbség a két kormány között – mondta Gyurcsány Ferenc. Ha egy jobb, korszerűbb közigazgatást, közszolgáltatást akarunk, amelyben a pénzükért arányos szolgáltatásokat kapnak az állampolgárok, ehhez változások szükségesek. A változásokhoz több együttműködés kellene az ellenzék részéről. Ma az ellenzék egyszerre kívánja hogy költsünk többet, legyenek kevesebbek az adók és csökkenjen az államadósság – mondta a miniszterelnök-jelölt. ”

A változások megvalósításához szükség lenne egy racionális, nyugodt közhangulatra. Támogatásra, de legalább nyugodt hangra. A butaság, a szűkkeblűség alkalmatlan környezet egy modern Magyarország létrehozásához. Időnként ez jobban jellemzi a közéletet, mint a nagyvonalúság, a tisztesség” – szögezte le a miniszterelnök-jelölt a rádióműsorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik