Belföld

A pénzügyminiszter-helyettes lett a PKN Orlen igazgatója

Igor Chalupec lengyel pénzügyminiszter-helyettest választotta a PKN Orlen olajtársaság vezérigazgatójává a cég igazgatótanácsa.

A lengyel kormánynak közvetve és közvetlenül 33 százaléka van a PKN Orlenben, a legnagyobb lengyel olajtársaságban, a június óta tartó hatalmi harcban már két vezérigazgató kidőlt, magával rántva a felügyelőbizottság többségét, és Chalupec kinevezése sem oszlatta el a további politikai beavatkozás gyanúját.

Megválasztása után Chalupec mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy mindig is adminisztrátornak, sohasem politikusnak tekintette magát. Az új vezérigazgató az európai integrációért és a tőkepiacokért volt felelős a pénzügyminisztériumban, azelőtt pedig – 1991-től 2003-ig – a legnagyobb lengyel kereskedelmi bankban a Pekaoban dolgozott. Kiépítette a bank értékforgalmazó részlegét, végül vezérigazgató-helyettesként távozott.

A PKN Orlen az utóbbi időben felvásárlási célpontokat keres, erősítendő térségi helyzetét és kivédendő a nyugati, illetve orosz olajtársaságok versenyét. Jelenleg közel van a záráshoz a cseh Unipetrol felvásárlása, a PKN Orlen 500 millió dollárnak megfelelő összeget fizet. A PKN Orlen részesedés vásárlását tervezi kisebb lengyel versenytársából, a Grupa Lotosból, vagyis a gdanski olajfinomítóból, amelyet a lengyel kormány három dél-lengyelországi olajfinomító hozzákapcsolásával akar fölerősíteni, és a lengyel PGNiG gázipari csoportból.

A Mollal tavaly ősszel tervezett egyesülést a lengyel kormány gyakorlatilag jégre tette, de az új vezérigazgató kinevezése után elemzők azt várják, hogy a PKN Orlen felújítja törekvését szövetség kötésére egy térségbeli versenytárssal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik