Belföld

Háromszor “verekszik meg” Bush és Kerry

A két politikus közös közleménye szerint háromszor állnak a kamerák elé az ellenfelek, az első vitát Floridában, szeptember 30-án rendezik, melynek a külpolitika lesz a témája - tudósít a radio.hu.

Megállapodtak az elnökválasztási kampány szervezői a televíziós viták számában és mikéntjében. Három nyilvános tv-vita lesz: szeptember 30-án Floridában, október 8-án Saint Louisban és október 13-án Arizonában.

TV-viták egyébként már most is zajlanak, hiszen valamennyi kampányrendezvényről tudósítanak a nagy amerikai csatornák, egyik és másik álláspontot egyaránt bemutatva – igaz, Bush és Kerry egyelőre még nem egyazon stúdióban ül.

Éles támadások

Eddigi legerőteljesebb támadását intézte a demokraták elnökjelöltje John Kerry Bush elnök ellen, mégpedig Irak ügyében. A massachussettsi szenátor a New York Egyetem beszélt arról, hogy az iraki háború történelmi léptékű válságot idézett elő, és a háborút illetően Bush elnök minden egyes döntésével rossz irányba fordult, hibái pedig folyamatos, szinte vég nélküli, végeláthatatlan háborúhoz vezetnek.

Bírálta az elnököt Kerry azért is, mert Bush a minap azt fejtegette, hogy ma is, újból is, megint csak háborút indítana, még akkor is, ha tudván tudja, hogy Szaddám Huszeinnek nincs tömegpusztító fegyvere. Hogy lehetett komolyan venni? – tette fel a költői kérdést John Kerry, aki szerint az elnök az iraki háborúval egy nagyobb, egy Amerikát fenyegető nagyobb veszélyről, mégpedig Oszama bin Ladenről és az ő terroristáiról vonta el a figyelmet, ráadásul az iraki káosz kevésbé biztonságossá tette Amerikát is – vélte a demokrata jelölt.

Kerry egyúttal előterjesztette a maga négypontos tervét az iraki rendezésre. Eszerint más nemzetek, Amerika más szövetségeseit is bevonná a rendezésbe, jobb kiképzést biztosítana az iraki biztonsági erőknek, több segélyt küldenek az iraki népnek, és garantálná nekik a jövő évi demokratikus választásokat is.

Bush elnök persze azonnal válaszolt Kerry támadására. New Hampshire-i kampánygyűlésén a többi között visszaidézte azt, amikor Kerry teljes mellszélességgel kiállt az iraki háború mellett, és ez nem is volt olyan régen, tavaly decemberben fordult elő. Ellenfele ma ugyanazt tette, mint eddig is, a széljárásnak megfelelően változgatja a véleményét – mondta George Bush.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik