Belföld

Maradt a jegybanki alapkamat

Az elemzők várakozásainak megfelelően döntött a Monetáris Tanács és változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot - tájékoztatta az MNB-t az MTI-t.

A Monetáris Tanács üléséről kiadott közlemény szerint a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve döntött úgy a testület, hogy változatlanul hagyja a jegybanki alapkamatláb 11 százalékos szintjét. A jegybanki dokumentum alapján az elmúlt egy hónapban publikált makrogazdasági adatok összességükben megerősítik a gazdaság várható folyamatairól a jegybank által korábban bemutatott képet.

Az augusztusi fogyasztói árindex összhangban van az MNB inflációs előrejelzésével, az infláció csökkenésére az idei év utolsó negyedévétől kezdve lehet számítani.
A Monetáris Tanács szerint az elmúlt időszakban a 2005-ös inflációs kilátásokat befolyásoló tényezőkkel kapcsolatban több információ érkezett. Tartósnak tűnik a versenyszektor bérinflációjának májusban megindult lassulása. Az infláció mérséklődése szempontjából különösen kedvező a piaci szolgáltatói körben tapasztalt nagyobb mértékű ütemcsökkenés.


Az inflációs kilátások szempontjából ugyanakkor kockázatosnak tartja a jegybank, hogy a lakosság fogyasztási kiadásai a második negyedévben magasabbak voltak az augusztusban prognosztizáltnál, ami keresleti oldalról növelheti az inflációs nyomást.

A külső egyensúly fenntarthatóságával kapcsolatosan kedvezőnek ítélte az MNB, hogy a felülvizsgált külkereskedelmi adatok alapján az export az utóbbi három hónapban (május elejétől július végéig) erőteljesen növekedett. Ugyanakkor a vállalati beruházási folyamatok nagyfokú bizonytalansága óvatosságra int a folyamat tartósságának megítélésében.

A hiteles és kiszámítható gazdaságpolitika melletti elkötelezettséget a megalakuló új kormány a 2005-ös költségvetés kidolgozásával tudja a piacok számára bizonyítani, ha a jövő évi államháztartási folyamatok megfelelnek a konvergencia programban tett kötelezettségvállalásnak. Az egyensúlyi kockázatok csökkentésén és a nemzetközi vállalások betartásán túl a szigorú és következetes fiskális politika mellett a mértéktartó jövő évi bérmegállapodás létrejötte kedvezően hatna az inflációs kockázatokra is – áll a jegybank közleményében

Ajánlott videó

Olvasói sztorik