Belföld

Újabb szőlőbotrány: Wekler után az Orbán családon a sor

Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó is igénybe vette az állami szőlőtelepítési támogatást. Az eset Wekler Ferencével rokon, bár "csak" 30 millió forintról van szó. A Fidesz "nemtelen támadásnak" értékeli a szocialisták kérdéseit.

A Fidesz szerint az MSZP ismét “nemtelen támadást” indított Orbán Viktor ellen, de ez szerintük nem meglepő, mert amikor a szocialisták bajban vannak, mindig ezt teszik – mondta Halász János, a nagyobbik ellenzéki frakció szóvivője hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján. Közölte: bár a volt kormányfő feleségének résztulajdonában lévő cég valóban kapott szőlőtelepítési támogatást,de “a támogatási összeg köszönőviszonyban sincs a Wekler Ferenc cégének adott támogatás összegével”.

A szocialisták “hihetetlen színjátékot műveletek”: egy szocialista képviselő kérdést intézett egy Fideszt érintő ügyben, a szocialista miniszter pedig válaszolt, mintha “össze sem beszéltek volna” – jelentette ki a képviselő. Halász János azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy a szocialisták azonnali kérdésben foglalkoztak a volt miniszterelnök felesége cégének juttatott szőlőtelepítési támogatás ügyével.

Török Zsolt (MSZP) az azonnali kérdések között arról beszélt, hogy sajtóértesülések szerint a Fidesz-elnök, volt kormányfő családjának érdekeltségébe tartozó vállalkozás több mint 30 millió forintos támogatást kapott.

Halász János, a Fidesz frakció szóvivője elmondta, a Lévai Anikó résztulajdonában lévő cég valóban kapott szőlőtelepítési célra állami támogatást, “de arról nem beszéltek a hamis hangú szocialisták, hogy a Lévai Anikó résztulajdonában lévő cég számára juttatott támogatási összeg köszönőviszonyban sincs a Wekler Ferenc cégének adott támogatás összegével”.

Hozzátette, Wekler Ferencnek (SZDSZ) azért kellett távoznia a parlament alelnöki posztjáról, mert a politikus maga nyújtott be olyan indítványt, amely a cége tulajdonában lévő földeket minősíttette volna át. “Földspekulációval élt a volt alelnök” – tette hozzá.

A közelmúltban egy 128 millió forintos támogatás és egy borvidék átminősítése miatti lobbizása miatt lemondott Wekler Ferenc, az Országgyűlés szabad demokrata alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik