Belföld

Vizsgálatot indítanak egy romákat elítélő könyv miatt

Az oktatási ombudsman vizsgálatot indít egy hetedik-nyolcadik osztályosoknak szóló etikai tankönyv megállapításai miatt. Eszerint a romák nem mindig tudnak ellenállni a bűnözésnek , és azt ajánlja a roma szülőknek: ne munkanélküli segélyből akarjanak megélni a társadalom terhére – adta hírül a Roma Sajtóközpont.

Az Apáczai Csere János kiadó gondozásában az idén boltokba került, Bánhegyi – Csinger – Harmatos – Olajosné által jegyzett Etika című tankönyv szerint többek között a cigány asszonyok a vásárokon jósoltak a hiszékeny embereknek, a cigányoknak, ha nincs pénzük a megélhetésre, akkor kísérti őket a megélhetési bűnözés, „amelynek többen bizony nem mindig tudnak ellenállni”. A tankönyv íróinak véleménye szerint a káros előítéletek mellett a cigányok mentalitásuk miatt szorultak ki a városok, falvak elhanyagolt részeire.

A könyv szerint a roma szülők feladata, hogy ha egy roma család lakást vagy hitelt kap, akkor „becsülje meg, éljen és ne visszaéljen vele”; ha egy roma felnőtt munkát kap, akkor „megértéssel fogadja, és használja ki a lehetőséget, és dolgozzék, ne pedig a munkanélküli segélyből akarjon megélni, a társadalom, az adófizetők terhére”.

A kötet azt is javasolja, hogy a roma gyerekektől számon kell kérni: „a kapott tankönyvet, tanszert, cipőt, ruhát becsüljék meg; tudatosodjon bennük, hogy csak megalapozott általános iskolai műveltséggel lehetnek megbecsült tagjai annak az országnak, amelyben élnek és dolgoznak.”


A Roma Polgárjogi Alapítvány állásfoglalása szerint a morális és jogi elvárások etnicizálása nem szolgálhat a pedagógia alapjául. „Akik ezt a tankönyvet írták, legyenek lélekben cigányok egy kis időre, és döbbenjenek meg saját szavaiktól! Akik pedig világra segítették ezt a torzszülött tankönyvet, azok azonnal hozzák helyre ezt a súlyos tévedésüket!” – áll a dokumentumban.

Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman a Roma Sajtóközpont információi alapján bejelentette: hivatalos vizsgálatot indít a tankönyv miatt. A biztosnak két évvel ezelőtt már volt egy hasonló esete. Az akkor kifogásolt népismereti tankönyv – melyet kivontak a forgalomból – egyik szerzője azonos a mostanival.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.