Belföld

A vártnál kétszer gyorsabb a szerb gazdasági növekedés

Szerbia idei hazai össztermék növekedése mintegy duplája lesz a kormány által eredetileg vártnál elsősorban az erőteljes ipari és mezőgazdasági termelésnövekedés hatására, de ront az általános képen, hogy nő a fizetési deficit.

Szerbia idei GDP növekedése a legújabb várakozások szerint 8 százalékkal bővül, miközben az ipari termelés 7,5 százalékkal, a mezőgazdasági 12 százalékkal nő – mondta Miroljub Labus miniszterelnök-helyettes. A kormány 2004-re eredetileg 4,5 százalékos gazdaságnövekedéssel számolt.

A becsült adatokat egy nappal azelőtt ismertették, hogy szerb illetékesek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőivel közösen vizsgálják meg a szerb gazdaság állapotát a 2005 közepén lejáró három éves, 889 millió dollár hitelprogram keretében.

Labus számos okra vezette vissza a fizetési deficit emelkedését, köztük a jelentős hazai adósságra, az alacsony versenyképességre és termelékenységre, valamint a kereskedelmi hiányra, ami egyes elemzők szerint idén eléri a 7,0 milliárd dollárt. A júliusi fizetési deficit 1,73 milliárd dollár volt, ami 50 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A szerb illetékes rámutatott arra, hogy az idei év eddig eltelt időszakában az import 39 százalékkal, az export 17 százalékkal bővült; a gond azonban elsősorban a kereskedelem szerkezetével van, amelyben a nyersanyagok dominálnak. A szerb kivitelben a nyersanyagok aránya 60 százalék, és az behozatalban is igen tekintélyes hányadot foglalnak el.

Labus emlékeztetett az IMF-nek arra a korábbi véleményére, miszerint a fizetési deficit oka a jelentős költségvetési kiadás. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor rámutatott arra, hogy a 8 százalékos GDP növekedést és az államháztartás 30 milliárd dináros (750 millió dollár) hiányát figyelembe véve a GDP arányos államháztartási deficit 2,2-2,4 százalék, ami elmarad az IMF-fel kötött hitelszerződésben megállapított 2,5 százaléktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik