Belföld

Dinamikussan fejlődtek a pénzügyi vállalkozások

A pénzügyi vállalkozások szektorának mérlegfőösszege 2004. június végére 34,5 százalékkal fejlődött az elmúlt év azonos időszakához képest és mintegy 1.422,9 milliárd forintot tett ki.

Az összeg az előző év végéhez képest 12,9 százalékkal, az első negyedév végéhez képest pedig 11,2 százalékkal nőtt – tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A felügyelt szektorok 2004. első félévi tevékenységéről szóló összefoglaló szerint a pénzügyi vállalkozások utóbbi néhány évben megvalósult bővülési dinamikája 2004. első negyedévében ugyan jelentősen mérséklődött, de a második negyedévben újra dinamikussá vált.

A szektor adózás előtti eredménye 23,7 milliárd forint volt az idén az első félévében, ez 6,5 százalékkal volt magasabb a 2003. első félévi eredménynél. A banki tulajdoni hátterű vállalkozások csoportjában ennél lényegesen gyorsabban, 28,7 százalékkal nőtt az adózás előtti eredmény.

A pénzügyi vállalkozások szektorában a jegyzett tőke 2003. decembere és 2004. júniusa között a mérlegfőösszeg növekedési üteménél jóval lassabban, 4,7 százalékkal nőtt. Így a jegyzett tőke forrásokon belüli részaránya a 2003. december végi 3,5 százalékról június 30-ára 3,2 százalékra esett vissza.

A szektor saját tőkéjének a fél év alatti 20,7 százalékos növekedése kedvezőbb volt a jegyzett tőkéjénél, így a mérlegen belüli részaránya a 2003. december végi 8,9 százalékról 2004. június végére 9,5 százalékra nőtt.

A pénzügyi vállalkozások eszközeinek döntő hányadát jelentő ügyfélkihelyezés állománynak a 2004. első negyedévére jellemző visszafogottabb, az előző negyedévhez viszonyított 2,3 százalékos növekedési üteme a második negyedévre felgyorsult: az első negyedévhez képest 11,8 százalékkal bővült. Így a tavalyi év végéhez képest összességében 14,3 százalékkal nőtt a pénzügyi vállalkozások ügyfelekkel szembeni követeléseinek állománya.

Az összefoglaló szerint az idén június 30-án a pénzügyi vállalkozások szektora 193 cégből állt, ami megegyezett a tavaly június végivel, és öttel haladta meg a 2003. év végit – közölte a PSZÁF.

Az utóbbi egy évben, ezen belül 2003. decembere és 2004. júniusa között mind a devizaeszközök mind a devizaforrások állományának növekedési üteme lényegesen meghaladta a mérlegfőösszeg bővülésének ütemét. Ennek megfelelően mind a devizaeszközök, mind pedig a devizaforrások mérlegen belüli súlya 21,5 százalékra, illetve 44,2 százalékra emelkedett.

A pénzügyi vállalkozások mérlegen kívüli függő és jövőbeni kötelezettségei 2004. június végén 328 milliárd forintot tettek ki. Ez 31,4 százalékkal több mint a 2003. december végi összeg, és 54 százalékkal magasabb a 2003. június végi összegnél. Az utóbbi egy év növekményének csaknem a fele az idei második negyedévben következett be.

A lízing követelések értékvesztési aránya a 2003. június végi 1,4 százalékos értékről 2003. végére 1,5 százalékra, majd 2004. június végére 1,9 százalékra nőtt.

A PSZÁF a cégcsoport jövőjére vonatkozóan megállapította: a szektor eszközbővülése várhatóan a jövőben sem fog finanszírozási korlátokba ütközni. Ez különösen igaz – a szektor mérlegfőösszegét tekintve mintegy háromnegyed részt kitevő – banki tulajdoni hátterű cégek csoportjára, amelyekben a finanszírozás legnagyobb része továbbra is jellemzően a tulajdonos hitelintézetektől származik.

A nem banki tulajdoni hátterű cégek csoportja megbízhatóan, megfelelő kockázati szinten működő tagjainak tevékenységbővülését sem gátolja a hitelintézeti szektor részéről finanszírozási korlát. Ezen cégek ügyfélkörének nagy részét a továbbiakban is a lakosság teszi ki, ezen belül is nagy súllyal részesednek a lakossági gépjármű finanszírozási területek. Így a csoport termékei iránti kereslet a lakossági hitelkereslet egyes szegmenseivel együtt mozog a jövőben is.

A pénzügyi vállalkozások a vállalkozói szféra felé a jövőben is jellemzően vagy a hitelintézeti jogosítványokon túlmenő területek ügyleteit, vagy pedig a hitelintézetek által ugyan végezhető, de valamilyen szempontból mégis speciális ügyleteket kínálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik