Belföld

Az autonóm szakszervezetek nem fogadják el az szja-kulcsokat

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége nem tudja elfogadni a személyi jövedelemadó tervezett sávjait. Szerintük a magyarországi bruttó átlagkereset alapján évi 2,5 millió forint alatt kellene alkalmazni a 18 százalékos adókulcsot.

Borsik János, a szakszervezeti tömörülés elnöke csütörtöki miskolci tájékoztatóján hangsúlyozta: ma Magyarországon a munkavállalók átlagkeresete 141 ezer forint, ez pedig azt jelenti évi átlagos kereset 1,7 millió forint, ebből “200 ezer forint eleve belóg a 38 százalékos sávba, a közszférában pedig az átlag még ennél is magasabb.

“Ez a kétkulcsos adótábla nem szolgálj az arányos közteherviselést” – szögezte le Borsik János, hozzátéve: a szakszervezeti tömörülés azt szeretné, ha a magyar gazdaságban tapasztalt kedvező változások a dolgozók bérében is megjelennének.

“Számításaink szerint jövőre a nettó minimálbérnek legalább a létminimum szintjét el kell érni, ez pedig 55.860 forint” – mondta.

Borsik János szerint a GDP tavalyi 4-4,5 százalékos, valamint az ipari termelékenység 8-10 százalékos növekedéséből a munkavállalók semmit sem érzékeltek.Ugyanakkor a vártnál nagyobb infláció azt jelenti, hogy a bérek vásárlóértéke stagnál, a munkaerőpiac pang, a foglalkoztatottság ugyancsak stagnál – tette hozzá.

A szakszervezeti vezető kijelentette: a jövő évi bértárgyalások semmi esetre se húzódhatnak el januárra, vagy februárra. “Elégedett lennék, ha októberre meg tudnánk állapodni országos szinten, és utána megkezdődhetnének a helyi tárgyalások a bérekről” – jegyezte meg Borsik János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik