Belföld

Nem épül be teljesen a lízingtermékek árába az adóemelés

Húsbavágó tétel lesz a lízinggel foglalkozó cégeknek a Draskovics Tibor által bejelentett társaságadó-emelés - mondta Antall Pál, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerda este.

Az adó emelése a lízingszövetség elnöke szerint a pénzügyi lízing és a kölcsönök területén a marzs emelkedéséhez vezethet, de a piacon zajló éles verseny miatt nem árazódhat be teljesen a termékek árába.

Draskovics Tibor szerdán bejelentette: a kormány a társasági adó kétkulcsossá tételéről döntött. A pénzügyi vállalkozások, bankok, lízing- és brókercégek 24 százalékkal adóznak jövőre, míg a többiek számára érvényben marad a jelenlegi 16 százalékos kulcs.

A lízingcégek közül az adóemelés a jelenlegi értelmezés szerint a pénzügyi lízinggel foglalkozókat érinti, az operatív lízinggel és tartós bérlettel foglalkozókat nem, mert ezek nem pénzügyi szolgáltatók. Az egyes tevékenységeket a törvényi előírások szerint külön cégekben kell művelni.

Az operatív lízing és a pénzügyi lízing között az a fő különbség, hogy az előbbi esetben a lízingcég könyveiben szerepel az eszköz, amely azt költségként elszámolja, míg az utóbbi esetben az ügyfél könyvében, s ő amortizálja.

Antall szerint az adóemelés hatásaként bővülhet az operatív lízing, súlya a jelenlegi 5-ről 8 százalékra emelkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik