Belföld

280 millió tonna felett az uniós gabonatermés

A Strategie Grains 281 millió tonnára tovább emelte a 25-tagú EU idei gabonatermés-kilátását, főként a vártnál nagyobb német és magyar termés miatt.

A francia agrárelemző a 25 tagú EU 2004/2005-ös évadra vonatkozó gabonatermés- kilátását már a múlt hónapban 277,4 millió tonnára növelte a jobb német, francia és magyar termés hatására. Gabonapiaci szakértők már akkor is hangsúlyozták, hogy Németországban, Magyarországon és Csehországban a hozamok kitűnőek.

Az uniós lágybúzatermést most 123 millió tonnára becslik a múlt havi 121,5 millió tonnás előrejelzést megemelve. Az EU kukoricatermését 900 ezer tonnával módosították felfelé, 52,7 millió tonnára, főként a magyarországi – plusz 600 ezer tonnás – felülvizsgálatnak köszönhetően. Az árpatermésre nem adtak meg új becslést: a Strategie Grains a múlt havi 60 millió tonnás előrejelzést tartja, mivel egyes uniós államok jobb terméseredményeit a rosszabb dániai és nagy-britanniai hozamok kiegyenlítik.

– Az idei igen kedvező magyar búza- és kukoricatermés befolyással van az uniós gabonatermésre – jelentették ki korábban gabonakereskedők, akik szerint a búza az intervenciós alapokba kerül, míg a magyar kukorica versenyre kel a franciával Dél-Európában.

A magyar központi statisztikai hivatal hétfőn számolt be arról, hogy az idén Magyarországon 8,4 millió tonna kalászos gabona termett, a tavalyinak a duplája. Búzából több mint 6 millió tonna, árpából – a második legfontosabb gabonaféléből – 1,4 millió tonna. Tritikáléból 607 ezer tonnát termeltek.

A magyar kukoricatermésről egyelőre nincs hivatalos adat, ugyanakkor kereskedelmi források várakozása szerint rekord nagyságú, 8,0 millió tonna lesz a tavalyi 4,6 millió tonna után.

Spanyol ipari források a múlt hónapban azt közölték, hogy a magyar kukorica egy részének felvevőpiaca Spanyolország lesz, amely eddig ezt a terményt Franciaországból és Argentínából importálta.

A magyar gabonaszövetség elnöke, Lakatos Zoltán kijelentette: nem lepné meg, ha közel kétmillió tonna magyar búza kerülne az intervenciós alapokba. Az illetékes ezt azzal kapcsolatban említette, hogy az intervenciós ár tonnánként 101 euró (mintegy 25 250 forint), ami kedvezőbb, mint amit az exportpiac fizet. Az Agrograin kereskedő cég vezérigazgatója, Orbán Imre ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nagy gondot jelent a tárolókapacitás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik