Belföld

Nem lesz sztrájk a DAM Energynél

Nem sztrájkolnak szerda reggeltől a diósgyőri kohászat és több társaság energiaszolgáltatását biztosító DAM Energy dolgozói, - döntöttek a kedden délután megtartott munkásgyűlésen , miután ígéretet kaptak arra, hogy kifizetik elmaradt fizetésüket.

Kiss József, a sztrájkbizottság vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a tulajdonos és a menedzsment kérésének engedve “gesztusként” adtak negyvennyolc órás haladékot a dolgozók az elmaradt bérek, vagy legalábbis azok egy részének kifizetésére vasárnap, a határidő kedd délután lejárt, az akkor megtartott munkásgyűlés úgy határozott, hogy egyelőre nem élnek a sztrájk fegyverével a dolgozók.

A DAM Energy Kft. dolgozói az elmúlt héten, csütörtökön nyolc órás sztrájkot tartottak, ezzel próbálva kikényszeríteni a tulajdonosi jogokat gyakorló Mátraholding Rt-től – amely a diósgyőri kohászat, a DAM Steel Rt. felszámoló szervezete – három hónapja elmaradt járandóságuk kifizetését, az összeg mintegy 57 millió forintra tehető.

A munkabeszüntetés reggel hat órától délután két óráig tartott, azt követően pedig folytatódtak a tárgyalások, bár mind a szakszervezet, mind pedig a Mátraholding Rt. vezetése kevés reményt fűzött a megegyezésre.

A vasárnapi, rendkívüli munkásgyűlésen a cég 237 dolgozójából jelenlévő 150 alkalmazott úgy döntött: akceptálja a tulajdonos és a menedzsment kérését, és e hét keddjéig haladékot adott számukra az elmaradt bér kifizetésére.

A határidő lejártakor megtartott újabb munkásgyűlésen mind a menedzsment, mind pedig a sztrájk-bizottság azzal érvelt, hogy “a munka folytatása esetén nagyobb az esély arra, hogy az elmaradt fizetésekhez hozzájussanak a dolgozók.”

Érvként az is elhangzott: a DE egyik legnagyobb beszállítója, a MOL Rt. felszámolási eljárást kezdeményezett a cég ellen, és amennyiben ez jogerőre emelkedik, és a bíróság kijelöli a felszámoló szervezetet, abban az esetben a bérgarancia alap igénybevételével is jussukhoz juthatnak az alkalmazottak.

A Mátraholding ettől függetlenül ígéretet tett arra, hogy még ezen a héten kétszer tízmillió forintot átutal a dolgozóknak, akik a munkásgyűlésen ennek ismeretében úgy döntöttek: nem lesz sztrájk a cégnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik