Belföld

A hitelintézeti törvény szigorítását sürgeti az OSZT

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OSZT) minden rendelkezésre álló eszközével segíteni fogja, hogy a Szolnok Környéki Takarékszövetkezet maradéktalanul betartsa a hitelintézeti törvény befolyásoló részesedés megszerzésére vonatkozó szabályait.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) egyetért azzal, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a hitelintézeti törvény (Hpt.) befolyásoló részesedés megszerzésére vonatkozó előírásainak betartására szólította fel a Szolnok Környéki Takarékszövetkezet (SZKT).

Mint ismert: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2004. augusztus 31-én kelt, de csak szeptember 14-én nyilvánosságra hozott határozatában marasztalta el a Szolnok Környéki Takarékszövetkezetet. Az indoklás szerint az SZKT nem teljesítette bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségét, és nem kérte a felügyelet előzetes engedélyét ahhoz, hogy a vele 2003. május 27-én megállapodást kötött befektetői csoport befolyásoló részesedést szerezzen úgy, hogy három-három személyt jelölhet a takarékszövetkezet hét tagú igazgatóságába, illetve öt tagú felügyelő bizottságába. A PSZÁF határozatából azonban az is kiderül, hogy – az ÉPSZER-UNIO Befektető Rt., az EQUILOR Befektetési Rt. és az INFORG Rt. vállalkozásokból álló – befektetői csoport 2004. március 31-i hatállyal bejelentette: megszünteteti az SZKT-ban fennálló tagsági viszonyát, 2004. július 8-án pedig megszűnt a befektetők által az igazgatóságba és a felügyelő bizottság elnöki posztjára delegált személyek mandátuma, vagyis a jogszabálysértő állapot azóta nem áll fenn.

A Szolnok Környéki Takarékszövetkezet esete kapcsán az OTSZ azt is fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy nem érte hátrány a 159 integrált takarékszövetkezet tagságát, ügyfeleit. Őket védi és befektetéseik biztonságát garantálja az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap, az OTIVA a maga csaknem 10 milliárd forintos biztonsági alapjával, amely „belső ellenőrként” évente 70–80 takarékszövetnél átfogó revíziót tart, ugyanakkor a PSZÁF is hasonló nagyságrendben végez ellenőrzést, vagyis a takarékszövetkezetek mindegyike évente egyszer átesik felügyeleti revízión.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik