Belföld

Feljebb adták – módosult a deficitcél

A kormány módosította az államháztartási (áht) deficitcélt. Már az előzetes áht-jelentés múlt heti számai is nagy hiányt sugalltak, de a mostani módosítással akár az 5,1 százalékot is elérheti az egész éves hiány.

Augusztusra az előzetesen tervezett államháztartási hiány 100,6 százalékát sikerült összeszedni. S most bekövetkezett, amit elemzők már egy hete megjósoltak: a kormány módosította az idei áht-hiány előrejelzését.

Mintegy 110-120 milliárd forinttal, a GDP 4,9-5,1 százalékára emelték az egész évre vonatkozó, önkormányzatok nélkül számított előrejelzést. Az önkormányzatok 0,2 százalékponttal növelik a hiányt. A mostani módosítással a pénzforgalmi alapú hiány 6,3-6,5 százalékra változik.








Reagál a piac
A PM a piaci várakozásokhoz igazította várakozásait, sokkal hihetőbb számmal állt elő, épp ezért nem is látni negatív piaci hatást – mondta az MTI-nek Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője -, ha elmaradt volna a módosítás, az sokkal nagyobb gondot okozott volna. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a PM ügyesen kommunikálta a helyzetet, a cél sávos meghatározása növeli a fikális politika mozgásterét – idézi az MTI.

Mit mondanak az elemzők?

Korábbi egységes elemzői vélemények szerint nem tartható a 4,6 százalék, és növelése nem okoz gondot, csak a hiány négyessel kezdődjön. A piacok leginkább a pénzforgalmi hiánynak tulajdonítanak nagy jelentőséget. A reálisabb deficitcélra erősödött a forint.

Egy héttel ezelőtt senkit sem lepett meg, hogy az áht-deficit túllépte az augusztusra tervezettet, csak a mértéke volt kissé sokkoló. De a piac nem reagált érdemben a bejelentésre, mivel többek szerint senki nem vette már komolyan a pénzügyi tárca korábban bejelentett 4,6 százalékos prognózisát.

Elemzők eddig – viszonylag nagy szórással – 60-120 milliárdos hiánytúllépést prognosztizáltak erre az évre. Ennek megfelelően a teljes hiányt a GDP 4,9-5,2 százalékára tették. A jegybank ennél borúsabb képet festett: 5,4 százalékos GDP-arányos hiányt képzel el 2004-re. A mostani célmódosítás az optimistább szcenáriót követi.


Mindeddig a pénzügyminisztérium nem volt hajlandó eltérni a nyár elején bejelentett 4,6 százalékos hiánytól, s kötötte az ebet a karóhoz: az EU-nak elküldött konvergenciaprogramban foglaltakhoz képest semmit sem változtatott. A miniszterelnök-jelölt szerint a kormány tartja magát a konvergenciaprogramban foglaltakhoz, 2010-ben euróval fizethetünk.








Mindössze 30 milliárd
A nap bejelentéseihez tartozott, hogy jövőre a pénzügyi vállalkozások adókulcsát 16 százalékról 24 százalékra kívánják felemelni. A bankok ugyanis az államilag támogatott lakáshitelek piacán az elmúlt években jelentős extraprofitra tettek szert. A kormány ebből mindössze 30 milliárd forint többletbevételre számít.

Draskovicsnak biztos a bársonyszéke


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt megnevezte a következő kormány második biztos miniszterét: Draskovics Tibor marad a pénzügyminiszter. Ő pedig ragaszkodik a konvergenciaprogramban kijelölt úthoz. De elemzői vélemények kizártnak tartják, hogy a 2005-re tervezett 4,1 százalékos hiányt tartani lehessen.


Draskovics ezzel szemben azt mondta, ha most nagy a hiány, az azt jelenti, hogy jövőre többet kell csökkenteni. Szerinte az uniós pénzügyminiszterek sem aggódnak ekkora hiány miatt, mivel tavaly is a tagok (az akkor 15 tagország) legalább fele túllépett az előre tervezett hiányon. Ezt négyszemközti beszélgetéseken a hétvégi Ecofin ülésen is többen megerősítették a magyar pénzügyminiszternek.

Mi lesz a hiánnyal?

Idén 160 milliárd forint körüli hiánytöbblettel kell számolnia a költségvetésnek. Ennek legnagyobb része, 140 milliárd forint bevételkiesés. 70 milliárd forint többletkiadás. Ezekkel szemben áll az 51 milliárd forint többletbevétel.


Az állam további 43 milliárd forinttal kívánja csökkenteni a hiányt. A mai kormányülésen csütörtökre halasztották néhány, a költségvetéssel kapcsolatos téma tárgyalását. De elfogadták az adótörvény tervezetét. A szociális partnerekkel történt egyeztetés után hétfőn terjesztik a parlament elé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik