Belföld

Elindulhat az első hazai európai befektetési alap

A felügyelet jóváhagyta a Budapest II. Kötvény Alap tájékoztatójának módosítását, így az a hazai befektetési alapok közül elsőként megfelel az európai befektetési alapokra vonatkozó EU-előírásoknak - tájékoztatta a Budapest Alapkezelő Rt. az MTI-t.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alap jegyei az Európai Unió bármely tagországában nyilvánosan forgalmazhatók anélkül, hogy a helyi felügyeletnél az alapot ismét engedélyeztetni kellene.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az idén augusztusban engedélyezte a Budapest Alapkezelő Rt. számára európai befektetési alapok kezelését. Az Alapkezelő stratégiai célja, hogy az Európai Unió elvárásainak megfelelő szolgáltatásait és termékeit elérhetővé tegye a tagországok polgárai számára is – olvasható az alapkezelő közleményében.

A Budapest II. Kötvény Alap befektetési politikáját tekintve egy klasszikus kötvény alap, amely leginkább hosszú lejáratú hazai és külföldi államkötvényekbe, kisebb mértékben vállalati kötvényekbe fekteti vagyonát. Az alap nettó eszközértéke meghaladja a 25 milliárd forintot. Az összesen 195 milliárd forintot kezelő Budapest Alapkezelő a hazai befektetésialap-piacon 20 százalék feletti részesedésével a második legnagyobb alapkezelő társaság. Az öt legnagyobb hazai befektetési alap közül hármat a Budapest Alapkezelő szakemberei kezelnek.

A Budapest Alapkezelő Rt. 1992-ben alakult a Budapest Bank-csoport tagjaként. A General Electric pénzügyi szolgáltatójának tulajdonában lévő Budapest Bank szilárd tulajdonosi hátteret biztosít a Budapest Alapkezelő Rt. számára, amely befektetési alapok és nyugdíjpénztárak vagyonkezelésével foglalkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik