Belföld

Legalább két kormányzati ciklusra készül a Fidesz

Megalakult a Polgári kormányzás 2006 védnöki testület - jelentette be Navracsics Tibor, a Fideszben zajló kormányzati kutatás irányítója sajtótájékoztatóján. Elmondta azt is, hogy legalább két ciklusra kezdik meg a kormányzati felkészülést.

A védnöki testület stratégiai kutatásokat végez többek között a gazdaságpolitika, az egészségügy, a kulturális szféra területén, illetve szeptembertől politikatudományi elemzéseket is készítenek.

A védnöki testület tagjai: Matolcsy György volt gazdasági miniszter, Mikola István volt egészségügyi miniszter, Balogh Zoltán, az Orbán-kormány egyházpolitikai főtanácsadója, Pálinkás József volt oktatási miniszter , Stumpf István volt kancelláriaminiszter, Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Lánczi András politológus, Martonyi János volt külügyminiszter és Harrach Péter volt szociális miniszter.

A keddi alakuló ülésen jelen volt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Navracsics Tibor szavai szerint a védnöki testület tagjai nem elsősorban politikai, hanem szellemi garanciát jelentenek arra, hogy a kutatási, sikeres választási és kormányzati felkészülés magas színvonalú legyen.

Elmondta azt is, hogy legalább két ciklusra kezdik meg a kormányzati felkészülést. Kérdésre válaszolva a védnöki testület és az árnyékkormány közötti különbséget abban jelölte meg, hogy például a testület nem reagál napi politikai ügyekre. Hozzátette: nem biztos, hogy a Fidesz a jelenlegi kormányzati rendszerben képzeli el a kormányzást.

Navracsics Tibor leszögezte, hogy az aktuálpolitikai kérdések a jövőben is a Fidesz ügyvezető elnökségének hatáskörében maradnak. Közölte, hogy a Fidesz-frakció, a párt, illetve a védnöki testület munkájának összehangolója, illetve politikai felelőse Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik