Belföld

Munkás hétvége – miniszteri nadrágszíjak

Lendkerekes miniszterelnök-jelölt benyomását kelti Gyurcsány Ferenc, hiszen még el sem ült a pénteki szja-módosítás pora, vasárnap már nadrágszíj-igazításra szólította fel a tárcák vezetőit.

Hétvégén egymásnak adták a kilincset a tárcák vezetői Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt hivatalában, ahol Draskovics Tibor pénzügyminiszter és Kiss Péter kancelláriaminiszter társaságában megtárgyalták a jövő évi költségvetés legfontosabb kérdéseit. A hírek szerint a megbeszéléseken személyi kérdések nem kerültek szóba, de annyit tudni lehet, hogy jelentős spórolásra készül az állam – a minisztériumoknak az ideinél 5 százalékkal kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk.
Spekuláljunk kocsira?
Jövőre nő a gépjárművek regisztrációs díja és bevezetik a tőzsdei árfolyamnyereség-adót, mégpedig 12,5 százalékos mértékkel. Szakértők szerint ezért érdemes a tőzsdei pénzeket még az idén gépjárművásárlásra fordítani.

Vannak prioritások


A pénzügyminiszter a tárgyalásokat követően újságíróknak elmondta: a jövő évi költségvetésben a munkahelyteremtés, a gazdaság fejlesztését szolgáló programok és a közbiztonság javítása lesznek a legfontosabb célok. Emellett a prioritások között szerepel a sztrádaprogram is, vagyis az eredeti ütemben folytatódik az autópályák építése. A célok között szerepel, hogy 2006-ra a Balaton déli végét, továbbá Debrecent, Dunaújvárost, Miskolcot, Nyíregyházát, és Szegedet elérje az autósztráda. Ahogy fogalmazott, olyan programokat támogatnak, amelyek az embereknek fontosak és nem a hivataloknak – hangoztatta Draskovics Tibor pénzügyminiszter a hét végi költségvetési tárgyalásokat követően.
Látványos intézkedések
Látványos intézkedés a gázárak emelésének idei elhalasztása, továbbá az is bizonyos, hogy az OÉT-nek megküldött tájékoztató szerint a fix egészségügyi hozzájárulás 1200 forinttal csökken jövőre.

A mai nap már a szakértőké


A hétvégi tárgyalások komolyságát jelzi, hogy valamennyi miniszter szakértői csapattal érkezett. A szakértőknek lesz is dolguk a következő napokban, hiszen ki kell találniuk, miből oldják meg a jövőre kötelező hat és fél százalékos béremelést, illetve a 13. havi bér kifizetését. Erre ugyanis külön keretet nem kapnak.


Ráadásul az ideinél 5 százalékkal kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk a tárcáknak. Ami azt is jelenti, hogy radikális szervezet átalakításokra, sőt többezres létszámleépítésekre is sor kerülhet. A közigazgatásban hosszú távon jelentékeny megtakarítással járó szervezet átalakítás költségeire 40 milliárd forintot különített el a pénzügyminiszter.

Miniszterek mondták


Az egészségügy komoly figyelmet fog kapni – mondta a szaktárcát vezető Kökény Mihály. Magyar Bálint oktatási miniszter csak annyit árult el, lesznek olyan területek, ahová kevesebb pénz jut. Az ország biztonságát érintő fejlesztésekre lesz pénz jövőre – hangsúlyozta Juhász Ferenc védelmi miniszter. Lamperth Mónika belügyminiszter szerint pedig az önkormányzatokra több pénz jut majd, s a rendőrség fejlesztésére is 5 milliárd forinttal többet költenek.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.