Belföld

Megnyílt a nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál

Az FVM hajlandó a különböző bormarkentingre szánt pénzeket koncentrálni, amelyhez a borász szakma segítségé is várja - mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a 13. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál megnyitóján, a budai Várban.

A jó bornak is kell a cégér, az ilyen irányú marketingtevékenységet meg kell újítani – hangoztatta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten a

Németh Imre a borászok számára fontosnak nevezte a hazai piac megtartását, de jelezte azt is, hogy Magyarország uniós csatlakozásával új lehetőségek adódnak a külföldi értékesítésében is.

A miniszter közölte: Magyarországon évente mintegy 3 millió hektoliter bor fogy, ezt a mennyiséget a jövőben is szeretné, ha a magyar borászok meg tudnák tartani a magyar piacon.

Kevésnek tartotta ugyanakkor a múlt évi borexport mennyiségét, amely 700 ezer hektoliter körül mozgott. Ezt a mennyiséget szerinte növelni lehet és kell is.

Németh Imre az MTI-nek elmondta: az idei évben nemcsak gabonából, hanem szőlőből is jó termés várható. Azaz előreláthatólag mintegy 10 százalékkal lesz nagyobb a szőlőtermés mennyisége ebben az évben, mint tavaly. Így valószínűleg több mint 4 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe.

A miniszter szerint a tárolással sem lesznek gondok, ugyanis az Európai Unió intervenciós eljárása segítségével az asztali borfelesleg is levezethető lesz. Emellett a borosgazdák támogatást kaphatnak a magántároláshoz, a krízislepárláshoz, valamint a mustsűrítéshez is a bor minőségének javítására.

Az agrártárca irányítója szerint a törköly kezelésével is boldogulni fognak az illetékesek.

Németh Imre közölte azt is, hogy levelet kapott Franz Fischlertől, az EU mezőgazdasági biztosától, amelyben Franz Fischler üdvözölte, hogy Magyarország és Szlovákia megállapodott a tokaji bor ügyében és közösen létrehozták az első uniós határokon átnyúló borvidéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik