Belföld

185 milliárdos támogatás a kkv-knak

A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv keretében az elkövetkező három évben a magyar vállalkozók mintegy 185 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak - hangoztatta Németh Imre, az FVM minisztere pénteken Budapesten sajtótájékoztatóján.

A miniszter közölte: a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv keretében előreláthatólag 70-80 ezer gazdálkodó juthat majd különböző nagyságú támogatásokhoz. A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv célja elsősorban a kis- és közepes vállalkozások támogatása.

Annak érdekében, hogy ezekhez a támogatásokhoz a vállalkozók hozzájuthassanak az agrártárca folyamatosan teszi közzé azokat a rendeleteket, amelyek alapján a támogatások 2004 és 2006 között igényelhetők.

A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv keretében adható támogatás jelentős hányadát uniós források fedezik. Ez összességében 602,3 millió eurót jelent, a társfinanszírozással együtt pedig, amelyet a magyar állam biztosít összességében 754,14 millió euró áll rendelkezésre forrásként.

Németh Imre jelezte: a támogatási összegeket általában euróban határozzák meg, mivel az esetleges árfolyamveszteséget sem az unió, sem a magyar állam nem kívánja finanszírozni.

Jelenleg a támogatásokhoz való hozzáférést szabályozó rendeletek közül a szaktárcánál közzétették az általános eljárási rendre vonatkozó rendeletet, a mezőgazdasági területek erdősítésére vonatkozó támogatási jogszabályt, valamint a termelői csoportok támogatását rögzítő tárcarendeletet.

A mezőgazdasági területek erdősítésére összesen 79 millió euró áll rendelkezésre. Ebből az összegből a miniszter szerint évente 8-10 ezer hektár erdő telepíthető rossz adottságú mezőgazdasági területeken. A tárcánál három év alatt mintegy 30 ezer hektár erdő telepítésével számolnak. A telepítések első ütemére, amely ez év őszére, illetve jövő év tavaszára vonatkozik, szeptember 30-ig nyújthatják be a gazdálkodók pályázataikat.

A termelői csoportok támogatására összesen 34 millió eurót szánnak. Ezekhez a forrásokhoz a 2004. május 1-je után véglegesen elismert termelői csoportok juthatnak hozzá. A támogatás célja, hogy a termelők könnyebben integrálódjanak, és így piacra jutási esélyeik növekedjenek. Erre a pályázatokat november 1-től november 30-ig lehet benyújtani.

A miniszter szerint a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv az eddigieknél egyszerűbb módon lehet majd a kifizetéseket intézni. Németh Imre szerint kisebb lesz a gazdálkodók adminisztrációs terhe, és a támogatásokat államigazgatási eljárás keretében vehetik igénybe. A pályázati pénzekkel 2008. december 31-ig kell elszámolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik