Belföld

A VW 30 ezer dolgozót bocsátana el

Harmincezer németországi munkahely megszüntetésével fenyegetőzika VW, amennyiben jövő héten nem tud megegyezni a szakszervezetekkel - írja a BBC online.

Az autógyár két évre rögzítené a béreket, mivel csökkent az eladása a kulcsfontosságú piacoknak számító Kínában, Európában és az Egyesült Államokban.

Ha a Volkswagen ötödével csökkenti munkásai létszámát, az példa nélküli lenne német autóipar történetében. Az ügyben a jövő heti tárgyalások jelentik a fordulópontot.







A mexikóiak sztrájkolnak

A mexikói Volkswagen gyárban a 10 ezer szervezett alkalmazott többsége augusztusban elutasította a vezetés 4,45 százalékos béremelési ajánlatát, és 8,5 százalékot követelt.

A VW Pueblóban gyártja a 80 országba exportált, tehát stratégiailag nagy jelentőségű New Beetle modellt. 

A mexikói dolgozók utoljára 2001-ben sztrájkoltak, akkor 18 napos munkabeszüntetéssel szereztek érvényt követeléseiknek. 



A német autócégek az ország szigorú munkajogi törvényei miatt csak nehezen tudnak munkahelyeket megszüntetni. A németországi állások körübelül hetedét az autóipar biztosítja. A Daimler Chrysler és a Siemens alkalmazottai már aláírták az egyezséget, miszerint a fix bérek és a csökkentett értékű juttatásokért cserébe a szerződés szerinti időre garantált a munkahelyük.

A VW szakszervezetei ezzel szemben 4 százalékos béremelést követelnek, és sajtónyilatkozatok szerint a jövő heti tárgyalások során is ragaszkodni fognak ehhez az arányhoz. Harmut Meine, szakszervezeti vezető szerint a cég a vezetése megpróbálja kijátszani, hogy az emberek attól félnek, elvesztik állásukat.

A VW szavazati jogainak közel egyötödét birtokló és a felügyeleti bizottság két tagját delegáló Lower Saxony szóvivője szerint cége nem kíván a szeptember 15-én kezdődő bértárgyalásokba bekapcsolódni.

A Volkswagen részvények csütörtökön 11 órakkor, némi változással, 32 eurón álltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik