Belföld

Nyilvános adóslisták

Hamarosan dönt a parlament a hitelintézeti törvény módosításáról. E szerint tájékoztatni kell az adóslistára kerülőket a lépésről.

A parlament elé kerülő hitelintézeti törvény módosítási javaslata kiegészíti és pontosítja a központi hitelinformációs rendszer természetes személyekre vonatkozó szabályozását – írja az MTI. A hitelintézeteknek a jövőben azonnal, írásban kell tájékoztatniuk magánszemély ügyfeleiket, ha adataikat továbbították a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszerbe (BAR). Az adatszolgáltatás tartalmáról is informálni kell őket.

A BAR feketelistáján jelenleg mintegy 180 ezer személy neve szerepel, összesen mintegy 280 ezer fizetési késedelemmel.

A módosítás emellett egyértelművé teszi, hogy a természetes személyek adatai a késedelmes tartozás megszűnését követően legfeljebb öt évig tarthatóak nyilván. A központi hitelinformációs rendszerhez valamennyi, a hitelintézeti és a tőkepiaci törvény hatálya alá tartozó pénzügyi intézménynek kötelezően csatlakoznia kell.

A rendszer a magánszemély hiteladósokról két feketelistás nyilvántartást vezet: az egyikbe azok kerülnek be, akiknek 90 napnál hosszabb ideig, a minimálbérnél nagyobb összegű fizetési hátralékuk van valamely pénzügyi intézménynél, a másikon a bankkártyával visszaélőket regisztrálják.

A jelenlegi szabályozás szerint a pénzügyi intézmények a hitel- és hiteljellegű szerződés megkötésékor kötelesek a természetes személy ügyfeleket tájékoztatni arról, hogy adataik bekerülhetnek a BAR-ba. Így előfordul, hogy az ügyfél csak akkor értesül a feketelistára való felkerüléséről, amikor hiteligényét erre való hivatkozással elutasítják.

A központi hitelinformációs rendszer a természetes személyekre vonatkozó adatokat a most érvényes jogszabály szerint az adós tartozásának megszűnését követően legfeljebb öt évig tarthatja nyilván. Az ügyfél a róla nyilvántartott adatokat továbbra is a vele szerződött pénzügyi intézmény közvetítésével ismerheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik