Belföld

Az MVH szerint hamisan vádol a Tej Terméktanács

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal cáfolja azokat az állításokat, amelyek szerint a hivatal késlekedése következtében több százmillió forintos uniós támogatástól estek volna el a magyar tejipari cégek.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtóosztályának közleménye szerint a Tej Terméktanács állítása megalapozatlan, és az EU közösségi szabályozás ismeretének hiányáról árulkodik. Emellett csak részinformációkat tartalmaz a helyzet valós bemutatása helyett.

A hivatal megállapítja, hogy Magyarország uniós csatlakozásának első napjától gördülékenyen működik a tejpiaci termékekre is vonatkozó exportengedélyezési és exporttámogatási rendszer. Továbbá az újra indított országos szintű iskolatej akció is azt célozza, hogy az esetlegesen jelentkező többlet-tejmennyiség szabályozottan kerüljön a piacra.

A hiányolt támogatási intézkedések jelentős részénél az MVH nem tartja magát illetékesnek, mert a hivatal álláspontja szerint, például a vaj intervenciós felvásárlása a piaci áralakulástól függ, illetve arra csak korlátozott időszakban van mód. A tejpiaci rendtartás egy további elemét a sovány tejpor magántárolási támogatását pedig csak a Brüsszeli Bizottság döntése szerint alkalmazhatják a tagállamok, így Magyarország is.

Emellett a hivatal reálisnak ítéli a kazein, illetve a kazeinátok gyártásához kapcsolódó jogcím-meghatározásra vonatkozó igényt. Rámutat ugyanakkor arra is, hogy az intézkedés végrehajtása külső okok miatt húzódott el. A támogatási jogosultság ellenőrzéséhez szükséges laboratóriumi vizsgálatok elvégzését csak az FVM egy rendeletmódosítása alapján lehetett biztosítani.

E rendelet ellenjegyzése szeptember 6-án megtörtént, ami alpján a támogatási jogcímet az MVH közleményben hirdette meg.

Ezzel párhuzamosan a sajt magántárolási rendszer bevezetésére várhatóan még szeptember első felében sor kerül. Az MVH álláspontja szerint a tejfeldolgozó cégek már eddig is igénybe vehették a például a különböző sajtok, sovány, illetve zsíros tejpor exportjához biztosított uniós támogatásokat. Szeptemberig mintegy 5.800 tonnányi tejtermék külföldi értékesítéséhez biztosított exporttámogatást az MVH.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.