Belföld

Újra üzemben a diósgyőri energiaszolgáltató

Megkezdődött az energiaszolgáltatás helyreállítása a diósgyőri kohászat területén, miután csütörtökön befejeződött az energiaellátást biztosító DAM Energy Kft. dolgozóinak nyolc órás sztrájkja - mondta Takács János, a cég vezetője.

A DAM Energy Kft. (DE) több mint kétszáz alkalmazottja azért választotta a munkabeszüntetést, mert a cég többségi tulajdonát birtokló, de tavaly március óta felszámolás alatt álló DAM Steel Rt. felszámoló szervezete, a Mátraholding Rt. csaknem három havi bérrel adós nekik. Mivel a tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, a kft menedzsmentje is egyetértett a munkabeszüntetéssel – mondta el a cégvezető.

Kiss József, a DE szakszervezeti titkára közölte: a sztrájk rendben, fegyelmezetten zajlott le, nem voltak atrocitások. A DE közvetítésével energiához jutó társaságok pedig az ország számos pontjáról küldtek támogatásról szóló táviratot a sztrájk ideje alatt.

Mind a cégvezető, mind pedig a szakszervezeti titkár megerősítette: a sztrájk-bizottság bármikor készen áll a tárgyalások folytatására. Ugyanakkor kevés reményt látnak arra, hogy az 57 millió forintra tehető bérköltséget a tulajdonos átutalja a dolgozóknak. Amennyiben nem járnak sikerrel az egyeztetések, hétfőn reggel hat órakor határozatlan ideig tartó sztrájk kezdődik – mondta Kiss József.

Kovács János, a Mátraholding Rt. vezérigazgatója korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egyelőre nem tudja előteremteni a bér költségét, de tovább keresik a megoldást az ügyben. A kohászati szakemberek szerint egyik járható út az lenne, ha a DE ellen felszámolási eljárás indulna. Ebben az esetben ugyanis a bíróság által kijelölt felszámoló szervezet a bérgarancia alap igénybevételével rendezhetné az elmaradt fizetéseket. Sokan valószínűsítik, hogy a DE hitelezői közül ketten már beadtak felszámolási kérelmet a bíróságra. Ezt az értesülést azonban a bíróság nem kommentálta.

Ugyanakkor a vállalat vagyontárgyait az adóhatóság augusztus közepén a tartozás fejében elárvereztette. A vásárló az az Európahíd 2003 Kft. volt, amely júliusban érvényes vételi ajánlatot tett a DAM Steel Rt. működő vagyontárgyaira. A vevő megőrzésre és további üzemeltetésre visszaadta az ingó vagyont a DE-nek. A három magánszemély által jegyzett Európahíd 2003 Kft. mögött közvetlenül a dunaújvárosi Dunaferr Rt., közvetve pedig a dunaújvárosi cég privatizációs pályázatán sikeresen szerepelt, ukrán többségben lévő Donbass Ipari Szövetség áll.Takács János azt is elmondta: az Európahíd 2003 Kft. képviselői még nem jelentek meg a DE-nél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik