Belföld

Jogszabályt sértett a CS Life and Pensions egészségpénztár

A Credit Suisse Life and Pensions Önkéntes Egészségpénztár jogszabálysértő módon alkalmazta a szolidaritási elvet - állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a pénztárnál elvégzett célellenőrzését követően.

A 2003 első negyedévétől a vizsgálat megkezdéséig tartó időszakot végigtekintő ellenőrzés szerint helytelenül járt el a Credit Suisse Life and Pensions Önkéntes Egészségpénztár, amikor 2003. december 31-ig a tagok által benyújtott számlák 60 százalékának egyéni számlás terhelését követően a fennmaradó költségeket nem az összes tag egyéni számláinak egyenlege arányában osztotta meg, hanem – a törvényi előírásokat helytelenül értelmezve – csupán a szolgáltatást igénylők egyéni számláit vette figyelembe a negyedéves költség-elosztáskor.

A pénztár észrevételében jelezte, hogy 2004. január 1-től megszüntette a szolidaritási elv alkalmazását, és ezt követően minden szolgáltatást az egyéni számláról finanszírozott. A felügyelet, az idén januártól hatályos jogszabály módosításokat figyelembe véve, a jövőre vonatkozóan nem ír elő ezzel kapcsolatos kötelezést. A jogszabálysértés megállapítását azonban szükségesnek tartja.

A vizsgálat más feltárt szabálytalanságok kapcsán arra kötelezte a pénztárat, hogy a számlák ellenőrzése és a teljesítés igazolása során a jogszabályi előírásoknak megfelelően járjon el; továbbá a törvényi előírásoknak megfelelően módosítsa alapszabályát és szolgáltatási szabályzatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik