Belföld

Fed: lassult a növekedés New York-ban és Chicagoban

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán kiadott időszakos gazdaságértékelő Bézs Könyvében általában kedvező képet festett az amerikai gazdaság elmúlt másfél hónapjáról.

A ugyanakkor, hogy néhány körzetben lassult a növekedés üteme, elsősorban a gyengébb fogyasztói költekezés és a lakóingatlan-piac gyengélkedése miatt.

A Fed 12 körzetéből a július közepétől augusztus végéig terjedő időszakban New York és Chicago jelentett egyértelmű lassulást.

A munkaerőpiaccal kapcsolatban a jelentés általában javulást említ, de néhány körzetben és ágazatban “egyenetlenségek”-ről tesz említést.

Az infláció általában nem volt számottevő a vizsgált időszakban, miközben néhány terméknél, így elsősorban az olajnál, a földgáznál, az acélnál, a cementnél és más építőanyagoknál “érzékelhető” emelkedés mutatkozott.

A Bézs Könyv megállapításait felhasználja majd a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amikor legközelebb, szeptember 21-én ismét dönt az irányadó kamatról. Elemzők többsége most arra számít, hogy a FOMC újabb negyed százalékponttal növeli az irányadó napikamatot, amely jelenleg 1,50 százalékon áll, a Fed augusztus 10-i kamatdöntése óta.

A Bézs Könyvre csökkenéssel reagáltak a vezető New York-i tőzsdemutatók, a dokumentum kiadása után veszteségbe fordultak az indexek: tőzsdezárás előtt háromnegyed órával a Dow Jones ipari átlag 29,27 pontos, az összetett Nasdaq index 6,28 pontos veszteséget jelzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik