Belföld

Buszokkal helyettesítenék a megszűnő vonatokat

A Volán átveszi a megszűnő vonatjáratok helyett a közhasznú személyszállítást – közölte a társaság az MTI-vel.

A Volán-társaságok elvégeznék a MÁV által megszüntetendő járatok helyett a közhasznú személyszállítás lebonyolítását – nyilatkozta Saslics Elemér, a Volán Egyesülés vezérigazgatója az autóbusz-közlekedési tagozat állásfoglalását. A vezérigazgató arra reagált, hogy a MÁV vezetői a napokban jelentették be, hogy a veszteséges vasúti vonalakon 10 százalékos járatcsökkentést hajtanak végre.

Saslics Elemér elmondta, hogy a Volán-társaságok naponta mintegy 42 ezer helyközi autóbuszjáratot indítanak az országban és ezek további optimalizálásával külön beruházás nélkül meg tudnák oldani a kieső vasúti járatok utasforgalmának lebonyolítását.

Saslics Elemér jelezte, hogy konkrét információik nincsenek arról, hogy a MÁV mely járatait kívánja megszüntetni. Ezek ismeretében azonnal intézkednek.

A két közlekedési eszköz eltérő utazási kedvezményeket, amit megszüntetve áthidalható lenne a probléma. A Volán-társaságok arra törekednek, hogy ne maradjanak magukra azok a települések, amelyeket érintene a vasúti közlekedés korlátozása.

Az egyesülés vezérigazgatója elmondta, hogy az augusztusban társadalmi vitára bocsátott jövő évi adótörvény-tervezet nem kedvez a közforgalmú autóbusz-közlekedésnek. Kiemelte, hogy az adótörvény-javaslat szerint továbbra sem igényelhetnék vissza az üzemanyag jövedéki adóját a Volán-társaságok, holott ez összhangban lenne az európai uniós gyakorlattal.

Nem kedvez a közhasznú autóbusz-közlekedésnek az sem, hogy kormányzati szándék szerint befagyasztanák a fogyasztói ártámogatás szintjét, mert ez esetben a kedvezményeket kellene mérsékelni, ami az egyéni közlekedéssel szemben hátrányba hozná a Volán-társaságokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik