Belföld

Megműtötték Clintont

Sikeres szívkoszorúér-áthidaló műtétet hajtottak végre hétfőn New York-ban Bill Clinton volt amerikai elnökön.

A New York-i Presbytarian Hospitalban végrehajtott ötórás bypass-operáció során több érszakaszt is áthidaltak.

Az 58 éves Clintont múlt pénteken szállították kórházba, miután előző nap mellkasi fájdalmat érzett, és légzési nehézségekkel küszködött.

A volt elnök és családja a Clinton Alapítvány honlapján mondott köszönetet a közel 30 ezer jókívánságért. Sokan írták az exelnöknek, hogy imádkozni fognak a sikeres műtétért.

Az Egyesült Államokban évente 400 ezer bypass-műtétet hajtanak végre és viszonylag rutinbeavatkozásnak számít. Az ilyen operációba New York államban átlagosan a páciensek 2,18 százaléka hal bele, ez az arány a The New York Times hétfői száma szerint a felső-manhattani kórházban 3,93 százalék. A Clinton-család nem fűzött megjegyzést a lapban közölt statisztikához.

Clinton elnök előzőleg úgy nyilatkozott, hogy a szívkoszorúerei elmeszesedésének részben genetikai okai lehetnek, de a szűkületek kialakulásához azok az évek is hozzájárulhattak, amikor nem törődött az egészséges táplálkozással. Clinton elnöki éveiben rendszeresen kocogott, ugyanakkor előszeretettel fogyasztotta a gyorséttermek kínálatát. Az év elején szénhidrátban és zsírban szegény étrendre fogta magát.

Clinton melléről 1995-ben jóindulatú cisztát távolítottak el, 1996-ban pedig az orrából távolítottak el rákos sérülést. Az elnöknek ettől eltekintve csak koleszterinszintjével volt gondja,
valamint megromlott hallásával. 1997-től hallókészüléket használ. A bypass-műveletnél a véráramlást akadályozó érszűkületet
megkerülve alakítanak ki érpályát úgy, hogy a lábszárból kivett vénadarab egyik végét a főütőérhez, a másik végét pedig a szűkület alatti érszakaszhoz szájaztatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik