Belföld

A GKI szerint legalább 4 százalékos növekedés várható

A GKI szerint a kormányváltás csak kevéssé befolyásolja az idei gazdasági folyamatokat, a növekedés meghaladja a 4 százalékot, a beruházások dinamikusan, a reálkeresetek viszont minimálisan emelkednek.

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerinta gazdasáőgi egyensúly a második fél évben javulni fog.

A gazdaság export- és beruházás-vezérelt pályán halad – állapítják meg, hozzátéve, hogy a növekedés üteme várhatóan az idén is legalább 2 százalékponttal meghaladja az EU átlagát.

Az infláció túljutott csúcspontján, de mérséklődése – részben a vártnál magasabb olaj- és élelmiszerárak miatt – visszafogottabb a korábban gondoltnál – állapítják meg. Az év átlagában 6,9 százalékos, az év végén 6,5 százalékos áremelkedést várnak.

Az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya – további intézkedések nélkül – a kormány által elhatározott 4,6 százaléknál valamivel magasabb, 4,8 százalék körüli, 1.250 milliárd forint lehet a prognózis szerint. A folyó fizetési mérleg hiányát 6,5 milliárd euróra becsülik.

Az első félévben az ipar termelése 10 százalékkal, exportja 20 százalékkal nőtt, belföldi értékesítése stagnált. Ez utóbbin belül azonban emelkedett a fogyasztási cikkek és a továbbfelhasználásra termelő ágazatok teljesítménye. Kiemelkedő a híradástechnikai cikkek, az irodagépek és a járművek kivitele. A további dinamikus fejlődést valószínűsíti a feldolgozóipari beruházások első félévi 25 százalékos bővülése – áll az előrejelzésben.

Az építőipari termelés első félévi nagyon gyors emelkedése részben a tavalyi visszaesés következménye, a magas – főleg autópálya-építéssel kapcsolatos – rendelésállomány alapján tartósan dinamikus fejlődésre van kilátás – teszik hozzá.

A kiskereskedelmi forgalom növekedése 2003-hoz viszonyítva lassult, de így is élénk. Nagyon dinamikus, az első félévben több mint 13 százalékos volt a gépkocsik eladásának növekedése is. A gépkocsi- és üzemanyag-értékesítéssel együtt számolt kiskereskedelmi forgalom hat hónap alatt 7,8 százalékkal bővült, ami jóval nagyobb a reálkeresetek szerény, mindössze 0,3 százalékos emelkedésénél.

A feldolgozóiparban mérséklődött a foglalkoztatottak száma, ami az ipari termelékenység gyors növekedését jelzi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik