Belföld

EU-támogatás a digitális otthonnak

A hálózati eszközök együttműködését vélhetően úgy lehet a leggyorsabban és a leghatékonyabban biztosítani, ha a lehető legtöbb résztvevő számára nyílttá válik a köztesszoftver fejlesztése - derül ki az EU által támogatott kutatási programból, az Amigoból.

„Úgy gondoljuk, hogy a nyílt forráskódú megközelítés révén felgyorsíthatjuk az együttműködő köztesszoftverek fejlesztését, melyeket a legkülönfélébb gyártók eszközeit használó otthoni hálózatok használnak”, fogalmazott Harmke de Groot, a Philips kutatója a berlini e-Home konferencián és kiállításon, amely pénteken fejeződött be.

A köztesszoftverek nyílt forráskódúvá tételével az Amigo csoport biztosítani szeretné azoknak az eszközöknek az együttműködését, melyek eddig olyan, egymástól szinte teljesen elszigetelt területeken működnek, mint a fogyasztói elektronika, a mobil kommunikáció, a háztartási automatizáció és biztonság.

A köztesszoftverek megnyitásán túl az Amigo program olyan „nyílt és intelligens szolgáltatások” kifejlesztését is szorgalmazza, melyek túllépnek a gyártók mai elképzésein, vagyis – fogalmaz de Groot – „nem szabad dobozban gondolkodnunk”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik