Belföld

Egy kézbe kerül a BorsodChem dolgozói részvényeinek szavazati joga

Egy nem nevesített pénzügyi intézményhez kerül a BorsodChem Rt. új kibocsátású dolgozói részvényeinek szavazati joga – írja az MTI.

A cég igazgatóságának pénteken közzétett közgyűlési előterjesztése szerint a szeptember 8-diki rendkívüli közgyűlésen a tulajdonosok – az alaptőkén felüli vagyon terhére – 1,28 milliárd forint névértékű dolgozói részvény kibocsátásáról döntenek. A társaság alkalmazottainak létszáma idén június 30-án 2.915 fő volt, a csoport 4.216 főt foglalkoztatott.

Az előterjesztés tartalmazza, hogy az igazgatóság információi szerint “a dolgozói részvényhez kapcsolódó szavazati jogok folyamatos és koncentrált gyakorlásának biztosítása érdekében várhatóan a dolgozói részvények kibocsátásáról döntő közgyűlést megelőzően (a dolgozók) a kibocsátásra kerülő részvényeiken egy ismert pénzügyi intézmény vagy leányvállalata javára haszonélvezeti jogot alapítanak”.

A részvénykibocsátás két lépcsőben, 2006-ban és 2007-ben történik meg, s a dolgozók a részvényt ingyenesen kapják meg és a Borsodchem ellenérték fejében vonja majd be. A dolgozók a részvényekért, a feltételek teljesítésétől függően, a 202 forint névérték bizonyos hányadát kapják meg. A feltételek minden esetben a Borsodchem új, saját technológián alapuló, 80 ezer tonna éves kapacitású MDI projektjének határidőre történő teljesítésétől függnek.

A közgyűlésen közbenső, nem konszolidált auditált féléves beszámoló elfogadásáról is határoznak a részvényesek. Azt nem közölte a társaság, hogy miért auditáltatta az első félévi beszámolót és miért szükséges azt a részvényeseknek jóváhagyni.
A BorsodChem augusztus 5-én csak a konszolidált gyorsjelentését tette közzé. Abban, a nemzetközi számviteli szabványok szerint 10,25 milliárd forint nettó profitot ért el, a most közzétett auditált mérleg szerint pedig, szintén a nemzetközi szabványok szerint, nem konszolidáltan 9,89 milliárd forint volt a nyeresége.

A napirenden személyi kérdések mellett az alapszabály módosítása is szerepel. Ez részben a részvénykibocsátással, részben a felelős vállalatirányítási rendszer alkalmazásával függ össze. Ez utóbbi része az is, hogy a közgyűlés napirendi pontjaihoz kapcsolódó előterjesztéséket a társaság köteles – a közgyűlést legalább tíz nappal megelőzően – a részvényesek és a piaci szereplők számára közzétenni.

A jelenleg 15,388 milliárd forint jegyzett tőkéjű BorsodChem 51,54 százalékban a bécsi Vienna Capital csoport tulajdonában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik