Belföld

Csökkent az euróövezet kiskereskedelmi forgalma

A gazdasági növekedés egyenetlenségének újabb jeleként júliusban jócskán lelassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése az euróöveztben.

Júliusban a forgalom 0,4 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, gyenge fogyasztói bizalmat tükrözve, a júniusi 2,1 százalékos gyarapodás helyett. Májusban még 2,6 százalékkal csökkent a forgalom az előző hónaphoz képest.

Éves egybevetésben stagnált a kiskereskedelmi értékesítés: a forgalom júliusban 1,1 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel az előtt, csakúgy, mint júniusban. Májusban 2,3 százalékos csökkenés volt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A 25 tagú EU-ban a kiskereskedelmi forgalom átlagosan 0,1 százalékkal nőtt júliusban a júniusi 1,5 százalékos többlet helyett. Májusban ugyancsak éppen 1,5 százalékkal visszaesett a forgalom. Az egy évvel azelőttihez képest júliusban 2,6 százalékra lassult a forgalom növekedése a júniusi 2,8 százalékról. Májusban 0,5 százalékkal volt nagyobb a kiskereskedelmi értékesítés az EU-ban, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik