Belföld

Növelte üzemi eredményét a Diageo

A világ legnagyobb italgyártó cége, a brit Diageo Plc. 1,87 milliárd fontos üzemi eredményt jelentett a legutóbbi, júniussal zárult üzleti évéről, az előző évi 1,78 milliárd font után.

A mostani üzleti évre nehéz piaci helyzetet, főleg csökkenő vodkakeresletet jósoltak a cégnél csütörtökön. A dollár gyengeségét is panaszolták, és úgy vélték, a nyugat-európai piacokon lehetetlen az áremelés, miután a jövedéki adók emelése miatt már úgyis nyomott a kereslet az általánosan rossz fogyasztói hangulatban. Ezért az eredmény javulása ellenére a Diageo részvénye vesztett.

Az adó előtti eredménye 1,969 milliárd fontra gyarapodott az előző évi 632 millióról, egyszeri tételek nélkül 2,067 milliárd fontra csökkent 2,118 milliárdról. Az adózott eredménye 1,392 milliárd fontra gyarapodott az előző évi 50 millió fontról. Az előző évi adózott eredményt 1,4 milliárd fontos leírás rontotta a Burger King eladása miatt. A forgalma a legutóbbi üzleti évben 8,891 milliárd fontra csökkent az előző évi 9,281 milliárdról.

Június végén közölték, hogy a Diageo tovább bővíti budapesti pénzügyi szolgáltató központját (DBSC), az alkalmazottak számát 270-ről 2005 végéig 400-ra emelik. A központ jelenleg alapvetően számviteli és tranzakciós funkciókat lát el, ez várhatóan tervezési és jelentési tevékenységgel egészül majd ki. Vizsgálják bizonyos nem pénzügyi feladatok Budapestre telepítését is, ezeket azonban a cég vezetői egyelőre nem nevezték meg. A tervek között szerepel az is, hogy bővítsék a magyar fővárosból kiszolgált országok, piacok számát.

A Diageo 2001-ben telepítette Magyarországra üzleti szolgáltató központját, amely jelenleg a cég 13 európai üzleti egysége számára végez pénzügyi és adminisztrációs feladatokat.

A Diageo csütörtök délután 6,68 font volt a londoni értéktőzsdén, 2,27 százalékkal olcsóbb a szerdai, 6,835 fontos zárónál. Csütörtökön 6,63 fonton nyitott. Csütörtökön 9,05 százalékkal olcsóbb volt, mint az év elején, és 3,19 százalékkal olcsóbb, mint egy éve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik