Belföld

Az Alitaliának 2 milliárd euró kell az túléléshez

Még a 400 millió euró korábban odaítélt áthidaló hitellel együtt is csak mintegy fél évet képes túlélni a válságban levő Alitalia - derült ki az olasz légitársaság ügyvezető igazgatójának jelentéséből.

Giancarlo Cimoli szerint legkésőbb jövő márciusban a társaságnak újabb 2 milliárd euróra lenne szüksége: 1,2 milliárd az új beruházásokra, a többi egy esedékes hitel visszafizetésére kellene.

Az olasz munkaügyi miniszter ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy a kormány nem tesz semmiféle szociális intézkedést az elbocsátott Alitalia dolgozók érdekében, ha nem születik megállapodás a vezetés és a szakszervezetek között a légitársaság szanálási tervéről.

Cimoli – aki a legutóbb kiszivárgott adatok szerint 7 ezer fő körüli elbocsátást szeretne az Alitalia 22 ezer alkalmazottjából – azt tervezi, hogy 2008-ig 310 millió eurót takarít meg a személyi kiadások leferagásával. Ebből 230 millió eurót az új munkaszerződések révén készül megspórolni, amelyekben a szakszervezetekkel most akar megegyezni. Cimoli az elbocsátások mellett, az éves szabadságot is egyharmaddal megnyírbálná: 45 napról 30-ra csökkentené, ezzel összesen egymillió körüli szabadságnapot vonna el a dolgozóktól.

Az ügyvezető igazgató szerint az Alitaliának, ha életben akar maradni, az alacsony költségű légitársaságok példáját kell követnie.

A légitársaság szakszervezetei immár készek a létszámcsökkentésről tárgyalni: a Corriere della Serának adott nyilatkozatában a Cisl szakszervezeti szövetség elnöke augusztus végén úgy nyilatkozott, hogy a szakszervezetek harcolni fognak a legtöbb munkahely megmentéséért, ahol viszont ez nem lehetséges, tárgyalni fognak olyan megoldásokról, amelyek “nem okoznak megrázkódtatást”. A társaság pilótái – az Anpac pilótaszakszervezet – korábban azt közölték, hogy készek 20 százalékos fizetéscsökkentést vállalni, a társaság jövőjére gondolva.

Ha a szakszervezetek szeptember 15-ig nem hagyják jóvá a szanálási tervet, az Alitaliát csődgondnokság alá helyezik, és ez a főrészvényes olasz államnak szabad kezet adna a társaság átalakításához és alétszámcsökkentéshez.

Az idei első félévről legalább 330 millió eurós veszteséggelszámolnak a légitársaságnál, amelynek adó után vesztesége tavaly 519 millió euró volt.

Az idei első negyed vesztesége 190 millió euró, a cég adóssága 194 millió euróval 1,6 milliárd euróra nőtt. Olaszországban a társaság az idei hat hónapban 45 százalékos piaci részt vesztett, és 11 százalékos utasszám-csökkenést jelentett.

Az Alitalia csütörtökön késő délelőtt 0,20 eurón állt Milánóban, 0,10százalékos emelkedéssel a 0,20 eurós szerdai záróhoz képest. Csütörtökön 0,20 eurón nyitott. Az év eleje óta 22,12 százalékot vesztett, 0,28-0,19 euró között mozgott. Egy évvel ezelőtti áránál most 22,12 százalékkal olcsóbb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik