Belföld

Románia is 3G-s mobiltendert írt ki

Romániában meghirdették a harmadik generációs (3G) mobiltelefon szolgáltatási licenceket. Az ajánlatokat ősszel kell beadniuk az érdeklődőknek - jelentette be a román kommunikációs minisztérium.

A minisztérium közleménye szerint az érdeklődőknek október 29-ig kell megtenniük ajánlataikat, a győzteseket november elején nevezik majd meg.

Az ajánlattevőknek 2003-ban legalább 300 millió eurós forgalma kellett elérniük; a kiválasztás beruházási és fejlesztési terveik alapján történik majd. Hálózataiknak Bukarestet és 10 kiválasztott nagyvárost kell átfogniuk. A győzteseknek az ajánlaton felül a Védelmi Minisztériumnak öt éven keresztül 35 millió dollárt kell kifizetniük az átengedett frekvencia ellenértékeként.

A 2007-es EU-felvételben reménykedő Románia telekommunikációs ágazatában az elmúlt években jelentős mértékű dereguláció ment végbe, ugyanakkor az elemzők szerint az még mindig elmaradott – térségi összehasonlításban is.

A 22 millió lakosú Romániában jelenleg négy telefon szolgáltató működik, melyeknek összesen 8 millió előfizetőjük van.

A nagysebességű, harmadik generációs hálózatok képesek az internetes, videó és egyéb “igényes” szolgáltatások kezelésére, jelentős mértékben meghaladva a jelenlegi GSM rendszerek minőségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik